Роми тормозели денонощно жители на един от кварталите в град Стамболийски. Най-честите им жертви били възрастни хора, инвалиди и малки деца. За случващото се кметът на общината Георги Мараджиев бил сезиран с жалба от 63 жители на „Нов квартал”, съобщи градоначалникът.

„В жалбата подробно бе описано как тези роми тормозят възрастни хора, инвалиди и малки деца, като редовно ги обирали, биели и тормозели по всевъзможни начини. По думите на хората, които са се подписали под жалбата, ромите чупели прозорците на къщите, замеряли с камъни преминаващите хора, палели огън, а често препускали и с коне из целия квартал с риск да прегазят някого”, казва той. Мараджиев моментално разпоредил проверка и било установено, че ромите в квартала са от други населени места и в Стамболийски пребивават незаконно.

По време на проверката заедно с кмета Мараджиев са били: арх. Румяна Иванова, гл. инж. Костадин Аврамов, геодезиста Георги Арнаудов и гл. специалист Николай Доганов и зам.- кметът Любомир Марков. Полицията също е участвала в проверката, като на място отишъл началникът на РУ Стамболийски гл. инспектор Ангел Керпиев.

„Искам предварително да заявя, че никъде в общината през последните години не сме имали проблем с ромското население. И в селата, и в Стамболийски живеят работливи роми, много от които работят в чужбина и изпращат пари на семействата си тук. Други роми пък работят в чистотата, грижат се за сметосъбирането и сметоизвозването. Това са над 80 души, които са в БКС”, е категоричен кметът на община Стамболийски. По думите му изборът му за кмет никога не е зависел от ромските гласове. „Защото това са само 1500 гласа, а аз съм избран с 6500 гласа – 65 % от избирателите са гласували за мен, така че за каква зависимост от гласовете на ромите може да се говори?”, пита той. Кметът уточни, че проблемите в Стамболийски се създават от роми, които са дошли в града от други общини. „Категоричен съм, че за всяка проява на вандализъм и терор срещу който и да е от населението, ще приложа цялата сила на закона и ще бъда безкомпромисен. Вчера бе направено замерване на незаконно изградените в земеделски земи бараки и започваме процедура по събарянето им”, заявява кметът на Стамболийски Георги Мараджиев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Деца и полицаи с флашмоб срещу тормоза в училище

Деца, психолози и полицаи от Пловдив се включиха с флашмоб срещу насилието в училище. Така те отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училищата, съобщиха от полицията в Пловдив.

Вторите проби потвърждават замърсяване на река Юговска с цианиди

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2, съобщиха от областната управа в Пловдив. Данните от вторите проби показват, че водите на река Юговска са замърсени с 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л.