Роми точат вода с нелегален кран

От пробита тръба в бургаски квартал

Роми точат вода с нелегален кран

Танева: Дадохме язовирите "Порой" и "Ахелой" за питейно-битови нужди

Роми пълнят туби с нелегален кран от пробит водопровод в бургаския квартал „Победа“. Това са установили полицаи и служители на ВиК-Бургас. Проверката е била направена по сигнал за незаконно поставена чешма, с която се краде вода. Екипът на ВиК открил самоделно устройство, от което жителите на квартала се снабдявали с вода.

Нелегалното точене става на фона на риска от водна криза, който е надвиснал над града заради ниските нива на язовир „Камчия“, който го захранва за питейно-битови нужди.

"Щом има вода в тази тръба, значи е пробит водопроводът и има безконтролен теч, смятат от ВиК-Бургас. Това е незаконна чешма, направена от циганите в "Комлука", дебитът е някъде около 10 литра за 10 секунди, пълнят си тубите и пускат обратно водата. За мен това е разхищение, тази вода пречистена да отива в морето", коментира подателят на сигнала Тодор Петков пред Вgonair.bg.

Преди година ВиК-Бургас спря водата на три улици в квартала за неплатени сметки за над 100 хил. лв. и за своя сметка монтира три чешми, за да не плъзне зараза. Въпреки това обаче ромите са направили и нелегален кран, от който денонощно тече вода. В квартала живеят над 3000 души, а официалните абонати са само 13. Всичко останали са вързани нелегално за ВиК мрежата.

„Вярвам на думите на кмета на Бургас Димитър Николов и на министър Емил Димитров и смятам, че водна криза в Бургас няма да има. От системата на земеделието подкрепихме нуждите на общината и язовирите "Порой" и "Ахелой" са предоставени за снабдяване за питейно-битови нужди.". Така пък министър Десислава Танева коментира ситуацията с водоснабдяването на Бургас пред bTV.

По думите й не става дума за политическа интрига в правителството и не става дума за борба между министерствата или партиите в управляващата коалиция. "Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация с екоминистерството", каза Танева по повод на думите на колегата й Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, тъй като те са изградени и се ползват за напояване в земеделието.

„Чуваме се редовно с министър Димитров и имаме много добра комуникация. Дебатирахме различните позиции между двете министерства по няколко теми, които взаимно се съгласуват“, заяви Танева, според която колегата й е прекалено емоционален заради прекарания COVID-19: „Очевидно беше много притеснен, очевидно мислеше, че има забавяне".

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.