0

В Седмицата на модата в Париж бяха представени общо 76 колекции, като голяма част от тях събраха одобрението на критиците. Старт на бляскавия форум даде британският бранд „Рок“.

В Седмицата на модата в Париж бяха представени общо 76 колекции, като голяма част от тях събраха одобрението на критиците. Старт на бляскавия форум даде британският бранд „Рок“.

Южнокорейският дизайнер Рок Хуан отправи своите модни предложения, вдъхновени от детството му в американския щат Тексас и филмите на режисьора Стивън Спилбърг. В неговата линия преобладават дълги памучни и кожени тренчкоти в комбинация с рокли, пуловери и клинове с флорални мотиви. Вниманието привлякоха сиви и бежови палта с акценти в електриково синьо, жълто и лилаво. Представени бяха също прозрачни ръчни чанти с кожени джобчета.

Френският дизайнер Бруно Сиалели донесе нотка свежест с първата си колекция за най-старата

френска модна къща "Ланвен"

по време на форума. Дефилето се състоя в музея "Клюни" във френската столица. Супермоделите Джиджи Хадид и Кая Гербер разходиха по подиума облекла, които са вдъхновени от традиционните за ромите и хипитата. В линията бяха представени още стрийт облекла. Преобладаващите цветове са жълто, розово, небесносиньо, зелено, като се има предвид, че модна къща "Ланвен" е известна най-вече със своите черни рокли. Бяха представени много щампи, кожени ботуши, маратонки с ресни, чантички с крушовидна форма. Вниманието привлякоха дълги рокли и небесносини сака, които са носени с вратовръзки, завързани като фльонги.

Френският дизайнер Еди Слиман пък представи колекция дамско облекло в

ретро стил за "Селин"

след като бе критикуван, че предишната му колекция не съответства на вижданията на модната къща. В актуалната си линия Слиман представи силуета на работещо момиче от 70-те години на миналия век. Тя включва тесни джинси, носени с високи ботуши и дълги панта, черни сака с украса от пайети, златисти плетени жилетки и черни дълги рокли. Нито едно облекло не разкри женска плът, за разлика от предходната му колекция. Редица манекенки се разходиха с тъмни очила по котешката пътечка. Преобладаващите цветове са сиво, златисто, тютюнево, виненочервено. 50-годишният дизайнер, който е работил за "Диор" и "Ив Сен Лоран", обича да проектира черни и рокаджийски облекла. Когато бе назначен в "Селин", той заяви, че ще се придържа към досегашните си виждания и че не е дошъл, за да имитира предшествениците си. Черното доминираше в първата му колекция през септември миналата година. Тази естетика предизвика гнева на много фенове на основаната през 1945 г. модна къща, чиито колекции винаги са се отличавали с елегантност и минимализъм. Дори поддръжниците на Слиман се съгласиха, че той е пренебрегнал наследството на британската дизайнерка Фийби Фило, която значително допринесе за възраждането на "Селин".

Дизайнерът Карл Лагерфелд, който наскоро ни напусна на 85-годишна възраст, бе почетен в рамките на Седмицата на модата в Париж.

Модна къща „Клое“

раздаде ретро снимки по време на дефилето си. На една от тях се вижда младият Лагерфелд с брада и кестенява коса обграден от модели в ателие на "Клое". На подиума бе показана колекция за сезона есен/ зима 2019-2020 г., отличаваща се с характерния за бранда минимализъм. Вниманието привлякоха къси рокли от карирани платове или плат деним, както и рокли, които стигат под коляното. Манекенките дефилираха с боти с големи трапецовидни токове и чорапи, които едва покриват глезена. Линията включва също тайори и поли с цепки. Една от любимките на Лагерфелд - манекенката Кая Гербер, се разходи по котешката пътечка с аксиметрична пола, блуза с принтове и палто в карамелен цвят. Преобладаващите цветове в колекцията са бежово, сиво и кремавобяло. Представени бяха също рокли в мастилено или петролно синьо. Редица манекенки, сред които и Гербер, носиха големи очила.

Най-очакваното събитие беше

дефилето на "Шанел"

където бе представена последната колекция на Карл Лагерфелд. Преди началото на ревюто в Гран пале се стече елитът на модния свят. На първия ред седна Ана Уинтур, а близо до нея беше Калудия Шифър - една от музите на Карл Лагерфелд. След минута мълчание в памет на дизайнера, започна и представянето на последната му колекция. Ревюто откри актрисата Кара Делевин, последвана от Пенелопе Крус и отново КаяГербер. В колекцията доминира белият цвят. Дефилето на "Шанел" в рамките на Парижката седмица на модата е и първото, в което на преден план излезе Виржини Виар, работила по идеите на Карл Лагерфелд повече от 30 години. Той я наричаше "своя дясна и лява ръка". На 22 януари, когато Лагерфелд за първи път не присъства на дефилето си, тя излезе на подиума да се поклони на публиката. Представяната в Париж колекция е подписана "Лагерфелд и Виржини Виар".