Рокади пометоха финансите и МВР (ОБЗОР)

Два дни след старта на служебния кабинет:

Рокади пометоха финансите и МВР (ОБЗОР)

Културист застана начело на НАП, митниците с нов стар шеф

На втория ден от старта на служебния кабинет рокади пометоха върховете на двете приходни агенции в страната – НАП и Агенция „Митници“, а също и професионалното ръководство на МВР. Преди обед беше обявено, че данъчните и митниците вече са с нови шефове, след като предишните – Галя Димитрова и Георги Костов, бяха освободени от Министерския съвет.

По-късно вечерта беше съобщено и че кабинетът е приел решение да предложи на президента да освободи от длъжност главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Аргументи за решението не бяха дадени. Засега не е ясно и кой ще е новият главсек на вътрешното министерство.

Решенията за рокадите са взети на неприсъствено заседание на МС.

Промените начело на НАП и Агенция „Митници“ бяха обявени от финансовия министър Асен Василев при представянето на заместниците му. Освобождаването на Галя Димитрова той аргументира със „системно неизпълнение на служебните задължения“, като напомни и теча на данни от НАП и заяви, че е учуден, че не е била отстранена по-рано. Освобождаването на Георги Костов пък мотивира с писмо от ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет.

"В този доклад по почти всички критерии оценката е, че митниците не отговарят на изискваните стандарти. Колегите са взели мерки, но въпреки това, както стана ясно, ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, каза финансист №1.

Той назова и новите шефове на двете приходни агенции. Начело на НАП застава Румен Спецов, който беше представен от Василев за експерт в разследването на данъчните измами.

Освен като финансист Спецов е познат като културист.

Той е многократен шампион по културизъм с над 20-годишен стаж в спорта.

Нов стар шеф пък има Агенция „Митници“. На мястото на Георги Костов застава Павел Тонев, който оглавяваше агенцията по времето на кабинета „Орешарски“ и имал над 20 години опит в митническата администрация.

Заради рокадите от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг. Досегашният шеф на Агенция „Митници“ Георги Костов пък коментира освобождаването си в пост във Фейсбук, в който благодари на митническите служители за усилията им и постигнатите резултати, а за писмото на ОЛАФ посочи: „На 12.05.2021 г. се получи чрез постоянното представителство на Република България към ЕС писмо от ГД „Бюджет“ на ЕК относно финансовата оценка на загубите на традиционни собствени ресурси при внос на стоки в ЕС в периода 16.09.2012 г. – 31.12.2019 г. от Китайската народна република. В това писмо за първи път ЕК прави оценка на загубите на традиционни собствени ресурси, като за Република България те представляват 1,27% от общата сума за 28-те държави - членки на ЕС (вкл.UK). Важно е да се отбележи, че приложеният статистически метод при изчислението е предмет на съдебен спор в съда на EС (дело С-213/19), което се очаква да приключи през 2022 г., следователно оценката е условна и зависима от изхода на делото.“

Междувременно бяха назначени нови зам.-министри в още 7 министерства.

Заместници на енергийния шеф Андрей Живков ще са Мирослав Дамянов, който е с над 40 години опит в електроенергийния сектор, и Александър Николов, който е бил изпълнителен директор на фонд за рисков капитал. Четирима пък са новите зам.-министри в просветното ведомство. Това са Генка Петрова-Ташкова, която е бивш зам.-ректор на МУ София, Евгения Пеева-Кирова от фондация „Заедно в час“, Мария Гайдарова, която е заемала този пост и в предишния служебен кабинет, и главният научен секретар на БАН Нели Косева. С по един нов зам.-министър се сдобиха и министерствата на туризма и младежта и спорта. В първото влиза Даниела Стоева-Иванова, която е била председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Във второто – бившият състезател по ски алпийски дисциплини и ръководител на направление в Българската федерация по ски Валентин Гичев.

Трима нови зам.-министри и в МРРБ. Това са Валентина Върбева, която вече е заемала този пост в предишния служебен кабинет, дългогодишният кадър на ведомството Тодор Стоянов и Тодор Анастасов от Централната лаборатория по пътища и мостове. Двама нови зам.-шефове вече има и транспортното ведомство - Нели Андреева и Христина Велинова. И двете са кадри на министерството. Трима нови зам.-министри вече има и МОСВ - Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

ГЕРБ: Правят се политически уволнения, олигархията си връща позициите

"В последните 24 часа сме свидетели на това, че без необходимия анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и Агенция „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор.“ Това заяви на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ бившият финансист №1 Кирил Ананиев.

„Като член на първия служебен кабинет на президента Радев на мен той ми постави две задачи от началото до края. Първата задача беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Агенция „Митници“. Моят отговор беше категоричен – че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, бе да осигуря без никакъв източник увеличение на бюджета на Министерството на отбраната с 300 милиона лв.“, допълни той. "Виждаме, че с тези ходове се цели едно нещо - тази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и държавата. Финансовият министър да отговори кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП", заяви пък бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков. Той попита още „Спецов живял ли е в Дубай през последните години и кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков? Каква е причината да се смени шефът на Инспектората, който разследва злоупотреби в МВР, заедно с основния свидетел по дело, което се води от ОЛАФ и е свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев – Пламен Узунов, който все още му е съветник“. Биков беше категоричен, че рокадите били свързани само с едно място. „Очевидно има нов коалиционен партньор там и той на миналите избори взе над 3 процента. На следващите може да вземе и повече“, допълни Биков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.