Родственица на художник дари негов бюст от далечната 1944-а
2

Родственица на художник дари негов бюст от далечната 1944-а

Бюст на един от първите български художници завършили в Париж, чирпанлията Петко Моллов /1882-1956/ е вече притежание на художествена галерия „Георги Данчов-Зографина“, съобщи директорът й Владимир Кондарев.

Придобивката е работа на известната ваятелка проф. Мара Георгиева, която е получила първите си уроци по рисуване от Моллов през 20-те години на миналия ХХ в-в чирпанската гимназия „П. К. Яворов“. Френският възпитаник е държал ръката й, за да я подготви за кандидатстване в Художествената академия, където тя е приета през 1924 година в класа на проф.Марин Василев.

Изключително реалистичната творба е завършена на 8 юни 1944 година и съвсем до скоро е била притежание на неговата внучка, старозагорската лекарка д-р Стоянка Моллова, която в началото на седмицата е решила да го дари на галерията в родния му Чирпан.

Петко Моллов е син на депутата  в първото Велико Народно събрание чирпанлията Стоян Гатев Моллов, който е бил сред активните участници в борбите за освобождение на България от турско робство и прекарва няколко от годините си като заточеник в Диарбекир, където се запознава с Георги Бенковски.

Д-р Моллова е предала преди няколко години в столичен музей кореспонденцията на художника с гениалния поет Яворов, с когото се познавал от ранните си детски години. За съжаление в чирпанската галерия се съхраняват само две акварелни рисунки на Петко Моллов, още няколко негови работи се пазят от наследниците му.По спомена на д-р Моллова художникът е учил декоративни изкуства във френската художествена академия през 1908-1909 година, там се запознава и с бъдещата си съпруга Мария Анатол Пюпа, която пристига с него в България и е погребана тук през 1983 година.

Авторката на бюста, проф. Мара Георгиева /1905-1989/ е сред най-известните български монументалисти, нейна работа е скулптурата на Владимир Димитров – Майстора в София, тя е сред  създателите на паметника на Съветската армия. В чирпанската галерия се пазят няколко нейни произведения, включително гипсови отливки на майка Парашкева , Майстора и Георги Димитров. Запазена е и глава на Ленин, подготвителен етап от монументалния паметник в Стара Загора, който през 1990 година бе нарязан за 4 части и захвърлен в склад край града.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.