Със собствени средства родолюбиви членове на панагюрския клуб“ Традиция“ ще финансират изработването на реплика на знамето на 27-ми пехотен Чепински полк, патрон на клуба. Това съобщи председателят на организацията Методи Навущанов.

Дръжката на знамето ще бъде 3 метра, а на върха му ще стои български лъв.Към момента в процес на изработка е навършието на знамето и останалите негови реквизити, в съответствие с българската знаменна традиция и науката вексилогогия. Новото знаме на РК ”Традиция”-Панагюрище ще бъде осветено през 2020 година, в подходяща обстановка по време на значим български празник. Първото си полково знаме 27-ми пехотен Чепински полк получава в хода на мобилизацията за балканските войни през септември 1912 година.

Тогава полкът получава знамето на Самоковска пеша дружина, което е едно от формените знамена модел 1881 година. Заповедта за оставане в заложничество полкът получава на 3 октомври 1918 година, няколко дни след Солунското примирие, с което България излиза от Първата световна война.

Полкът преживява изключително големи превратности – преживява пробива при Добро поле, голяма част от личния състав загива в тези тежки боеве. И към 3 октомври полкът вече се намира в района на гр. Кичево, днешна Република Северна Македония.

Благодарение на инициативността на полковия командир, той своевременно взел мерки и организира една команда от храбри четници, които успяват да спасят знамето и то достига чрез набързо формирана команда през ред опасности, но достига до мястото на своя гарнизон, град Пазарджик, и знамето успешно е спасено.

Впоследствие знамето е удостоено с възпоменателна гривна за спасяване на знаме, а за участието си в Първата световна война е удостоено и с възпоменателен медал за войната 1915-1918 година.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонтират сградата на бившия Куклен театър в Пазарджик

Ремонт на сградата на читалище „Христо Ботев“ в Пазарджик и залата към него предвижда в програмата си за управление кметът на общината Тодор Попов. Това лято по инициатива на актьора Александър Братоев и музиканта Лъчезар Урушев, бивши възпитаници на творчески школи в читалището, бяха извършени частични ремонтни дейности на някогашния Куклен театър.

Освободиха от длъжност шефа на пазарджишката болница

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата.

Млад кардиолог от Пазарджик спаси 5-ма пациенти за денонощие

Младият кардиолог д-р Владимир Иванов от МБАЛ-Пазарджик е спасил петима пациенти, извършвайки по спешност през последното денонощие коронарна ангиопластика. Болните са били с остър миокарден инфаркт, съобщиха от здравното заведение.