Стотици последователи на будизма в България и съседни балкански страни очакват пристигането на кенпо /учителя/ Ачария Рамеш Неги, за да се включат във водения от него курс, който ще се проведе в единствения у нас духовно – образователен център на фондация Бодичита край язовир Копринка.

Стотици последователи на будизма в България и съседни балкански страни очакват пристигането на кенпо /учителя/ Ачария Рамеш Неги, за да се включат във водения от него курс, който ще се проведе в единствения у нас духовно – образователен център на фондация Бодичита край язовир Копринка.

Роденият преди 51 години в Северна Индия преподавател по будистка философия, медитация и санскрит към университет в град Варанаси не идва за пръв път у нас, при предходните си посещения той е създал цяла колония от свои последователи. Сред тях има икономисти, банкери,ръководители на големи компании с разнородна дейност, които са решили да намерят отговора на вълнуващи ги въпроси за битието и съзнанието по различен от традиционния за православието път.

Хора от школата на Учителя Ачария обясняват, че  той е започнал самоусъвършенстването си на 12-годишна възраст като е преминал през всички степени на монашеството в едни от най-известните тибетски манастири. Прекарал е 7 години само в манастира “Таши Джонг” на традицията Друкпа Кагю, където получил посвещение  в Сутраяна и Тантраяна будизма..За мнозина проповядваното от него учение е събирателна точчка на всички школи в тибетския будизъм.

Центърът на фондация Бодичита съществува вече 14 години, той е изграден със средства на българските последователи на Буда от дърво в пуста местност край язовира.В момента там живеят четирима тибетци и една тибетка, които са с хуманитарен статут на бежанци и са дошли от центъра в Пъстрогор.По предварителна информация кенпо Ачария ще пристигне на 15 август, а курсът му ще бъде с продължителност около месец.

Мястото е заредено с невероятна духовна сила, но това се осъзнава едва когато си овладял основите на самопознанието, коментират вече преминали през курсовете българи . Те напомнят, че по-голямата част от обучението преминава в пълно мълчание на курсистите. Спазват се стриктно 8 предписания, сред които са отказ от лъжата, от мисълта за физическа разплата с опонента, сексуално въздържание, забранено е използването на високи столове, танцуването,пеенето и дори използването на парфюми…

По темата: язовир Копринка
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фейсбук – държава за 400 000 БГ емигранти

Фейсбук се е превърнал в държава на 400 000 български емигранти. Всеки пети българин зад граница членува в онлайн група, която му помага по-лесно да се справи с културните различия в страната. Това установи проверка на „Монитор“ в социалните мрежи.

Глобиха учителките, превели деца през жп линия

Директорът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст.комисар Йордан Рогачев разпореди незабавно да се изясни случая, в който две учителки от велинградското основно училище „Неофит Рилски“ се опитаха да преведат деца от 1 и 2 клас на школото през ЖП-прелез с пуснати бариери.

Законът за хората с увреждания влиза в НС другата седмица

Законът за хората с увреждания да влезе за гласуване в НС веднага след като изтече общественото му обсъждане. Този ангажимент пое председателят на социалната комисия Хасан Адемов пред майките на деца с увреждания.