Родни алпинисти развяха трибагреника на Покрива на Африка в памет на Атанас Скатов
3

Родни алпинисти развяха трибагреника на Покрива на Африка в памет на Атанас Скатов

Петима български алпинисти, водени от ветерана Кольо Кавръков развяха родния трибагреник и флаговете на общините Павел баня и Стара загора на най-високия африкански връх Ухуру /Свобода/  в планината Килиманджаро в памет на д-р Атанас Скатов, който загина на 5 февруари т.г. при изкачването на К2.

В ексклузивно видео от върха Кавръков „рапортува“, че са завършили успешно 8-часовия нощен преход към заветният 5892.метров връх и посвети изкачването на д-р Скатов, който мечтаеше да осъществи своя пореден проект Sevan Summits – покоряване на 7-те континентални върхове, започнат преди 4 години и да бъде водач на тази група.

Заедно с ветерана Кавръков на Покрива на Африка се изкачиха Мая Иванова и старозагорските алпинисти Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев, водени от специално нает за експедицията местен водач. Върхът носи името Ухуру от 1961 г., когато Танзания обявява своята независимост. Надморската височина е измервана многократно от 1889 година насам. С помощта на GPS измервания през 2008 година е измерена височина 5892 m.От личната си страница във Фейсбук в деня на потеглянето от аерогара София Кавръков написа:

„Наско трябваше сега да бъде наш водач към Килиманджаро – така се бяхме договорили с него и Mirakle Turs преди година, но К2 ни го отне. Ние обаче на се отказахме и с предстоящото изкачване искаме да увековечим делото му и покажем, че каузата му за изграждането на един по добър свят е жива и има място в нашия живот. Още по вече, че Ухуру /5982 м / бе първия изкачен от него връх през 2012 г, когато стартира успешно проекта му Sevan Summits – покоряване на 7-те континентални върхове, който той завърши за 4 години./ За целта с Мая Иванова сме решили да носим с гордост неговия лик на гърдите си по време на десетдневната експедиция. Имаме амбицията при добро стечение на обстоятелствата на 1-ви декември по обяд да бъдем на върха“.

На свой ред родената в Русе, но живееща в Казанлък Мая написа на своята стена: Vita brevis, ars longa, occasion celeries, experimentum periculosum, indicim difficill --- Животът е кратък, изкуството е дълго, удобният случай бързо отминава, опитът е измамен, преценката -трудна! Какъв алпинист съм аз, не съм. Алпиниста е велик човек, с много специални умения. Аз съм височинен турист! Обичам планината, сняг и вятър, дъжд и пек не ме стряскат..... Преди няколко месеца ми се падна късметче " В тайнствена страна ще пътуваш ти през есента" И ето на, Килиманджаро ме зове. Трябваше да сме с Атанас Скатов, всъщност пак ще бъде с нас Благодаря на всички, които косвено и пряко направиха това приключение възможно! Благодаря и на тези, които само обещават, а дела - никакви(за подкрепа ) Аз пак вярвам във вас, може пък другия път да сте с мен. Всички да сте здрави!“.

Експедицията бе подкрепена финансово и морално от кметовете на Павел Баня Исса Бесоолу и на Стара Загора Живко Тодоров, които подариха на алпинистите флагове, за да ги оставят завинаги на върха на Ухуру.

Заедно с Кольо Кавръков и Мая Иванова са и старозагорските им колеги Калин Иванов,Пламен Димов и Павел Цонев.Над 200 души поздравиха алпинистите за начинанието им успеха в социалните мрежи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.