Родната къща на Хитлер става полицейско управление

Родната къща на Хитлер става полицейско управление

Къщата в Астрия, където е роден нацисткия лидер Адолф Хитлер, ще бъде превърната в полицейско управление. Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Пешорн заяви, че това ще бъде "безпогрешен сигнал", че в имота не се почита нацизма, съобщава BBC.

Хитлер прекарва първите няколко седмици от живота си в апартамент в сградата от 17-ти век в град Браунау ам Ин.

Съдбата на имота е била обект на продължителен спор. Десетилетия наред правителството го наема от бившия му собственик в опит да спре крайно десния туризъм. Някога родният дом е бил център за дневни грижи за хора с увреждания, но това еприключи, когато собственичката Герлинде Помър е възразила срещу плановете да го направят по-удобен за инвалидни колички, а след това отказва всички правителствени предложения да бъде откупен или да му бъде извършен ремонт.

План за превръщането му в център за бежанци през 2014 г. също не достигна до нищо, уточнява изданието. Правителството купува къщата през 2016 г. на цена 810 000 евро. В Австрия е има много дебати и разногласия относно съдбата на сградата.

Има гласове призоваващи къщата да бъде съборена, докато други смятат, че трябва да се използва за благотворителна дейност. В изявлението си във вторник Пешорн заяви, че "бъдещата употреба на къщата от полицията трябва да изпрати безпогрешен сигнал, че тази сграда никога повече няма да предизвика спомена за националсоциализма".

В Браунау ам Ин на 20 април 1889 г. е роден Адолф Хитлер. Нацистисткият лидер се появява на бял свят в малкия австрийски град, където баща му е бил командирован на работа. Семейството останало в апартамент в къщата няколко седмици след раждането му, преди да се премести на друг адрес в района.

През 1989 кметът Герхард Скиба полага „предупредителен монумент“ срещу войната и фашизма. От 1992 г. фондация за съвременна история организира „Дни на съвременната история на Браунау”, след 1998 г. там се провеждат ежегодно срещите на Австрийската Мемориална служба за възпоминание на жертвите на Холокоста. През 2000 г. местния вестник „Браунау Рундшау” организира „акция с подписка” под девиза „Браунау оставя една следа”. 

Когато Хитлер е на три години напусна града завинаги. Връща се за кратко през 1938 г., на път за Виена, след като анексира Австрия към нацистка Германия.

В отдалеченото само на няколко километра германско градче Марктъл на 16 април 1927 г. е роден папа Бенедикт XVI.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.