„Родителски срещи в бар“ отбеляза 5 години
3

„Родителски срещи в бар“ отбеляза 5 години

С разговори по темата за добрия живот на децата и отлагането на първата среща с алкохола бе отбелязана петата година от създаването на програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“.

В необикновената родителска среща се включиха журналистката Мира Иванова, психологът Яна Алексиева, бившият футболист Ваня Джаферович, както и актьорите Дария Симеонова, Гергана Стоянова и Васил Бинев.

Как и кога да заговорим за алкохола?

Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – са само чат от въпросите, които коментираха. Всеки от тях разказа за първите си срещи с алкохола, как да говори по темата със своите деца, как са ги предпазвали от спиртните напитки.

„Децата не спират да ни изненадват с въпроси. Най-важното е да се опитаме да им дадем подходящ отговор – открийте го заедно, докато разговаряте. Понякога така може да научим повече по тема, която е толкова любопитна за децата“, разказва актрисата Дария Симеонова. Младата майка подчерта, че

най-важна е здравата семейна връзка и едно дете да знае, че може да сподели всичко на соите родители.

Актрисата Гергана Стоянова разказа е успяла да привлече вниманието на 12-годишния си син, говорейки си всяка седмица по различни теми, за които всеки от тях се подготвя предварително. „Предлагайте на децата си отговорности и знания, които да ги окуражават.Важно е да изградим вътрешна увереност в децата си – тогава те много по-трудно биха се поддали на чужди влияния или направили лош избор“, допълни актрисата. Съвети за поддържането на доверие в тийнейджърите сподели Мира Иванова. Тя сподели, че често има подови за повдигне темата за алкохола вкъщи – поредната статистика, нова катастрофа с пияни. Според Иванова трябва да обърнем фокуса към деца и да ги възпитаваме, че с алкохола не трябва да се прекалява. Васил Бинев допълни колко важно е качествено прекараното време в динамичния свят на актьорите и техните деца. Спортът и хобитата като укрепващи мотивацията на децата бяха сред предложенията на Ваня Джаферович, който посъветва родителите да потърсят вдъхновяващи занимания за децата.

Програмата за ранна превенция на употребата на алкохол от непълнолетни е инициирана от спиритсБЪЛГАРИЯ – с помощта на нетрадиционни родителски срещи Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки напомня за доверието между деца, родители и учители и първия разговор по темата. В разговорите се включиха учители, специалисти и родители, които споделиха опит от най-важните разговори, които трябва да бъдат проведени именно сега, на възрастта от 10-11 години. Темата дискутира и психологът на програмата Яна Алексиева. „Всеки родител има ключова роля в оформянето на светогледа на детето. Ценностите, откровените разговори и подготовката за различни ситуации, които придружават порастването, се случват в семейството и често предопределят избора на децата. Тази специална родителска среща отново ни показа колко важно е да бъдем откровени и да бъдем пример, който ще намери свое продължение“, коментира тя.

Програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ е насочена към родители и учители на деца в четвърти клас. Инициативата на спиритсБЪЛГАРИЯ е подкрепена от МОН, РУО и ДАЗД.

До момента са проведени над 100 родителски срещи в страната.

Програма в България ще продължи с провеждането на такива в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и малките градове в районите. Екипът на програмата предоставя възможност за всеки учител, който желае да направи самостоятелна родителска среща, да се възползва от предоставените материали в официалната платформа predi18.org и konsumirai-otgovorno.bg. Родителите от своя страна могат да открият Наръчника за родители и да се сдобият с добри идеи за провеждането на първия разговор с детето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.