Родителите не искат децата да гледат телевизия в забавачките, вкъщи - няма проблем

Родителите не искат децата да гледат телевизия в забавачките, вкъщи - няма проблем

Родителите смятат, че не е подходящо децата им да гледат телевизия в забавачките, но нямало проблем това да се случва у дома. Това става ясно от проучване на Тренд, представено по време на конференция на тема „Влиянието на съвременните информационни технологии върху когнитивните способности и развитието на децата от 3 до 11 години“.

Анкетите са попълнени от над 1000 родители. 65% от тях са отговорили, че гледането на телевизия в детските градини не е удачно и само 21% го подкрепят. Вкъщи обаче ситуацията е по - различна. Според 62% от родителите е удачно да се гледа телевизия вкъщи, а само 26% не одобряват подобни занимания вкъщи.

Според образователния министър Красимир Вълчев данните говорят, че родителите знаят какво е правилно за децата им, но имат изисквания само от образователните институции. Забавачките също търсели лесния начин за занимават децата.

"Много детски градини нямат достатъчно пари, но купуват телевизори, защото е по-лесно да пуснат детско филмче вместо да изведат децата навън да играят", каза Вълчев.

Той призова да се отнемат устройствата на децата в ранна възраст, освен ако не се използват с образователна цел. Тогава обаче също трябва да има ограничение във времето, в което работят - до 30 минути за децата в предучилищна, до час за тези от начален етап и малко повече за по - големите. Вкъщи пък малчуганите не трябва да вечерят с таблет на масата.

"Много родители са свикнали телевизора да работи непрекъснато, независимо дали има дете в стаята или не" , каза още министърът. По думите му днешните деца учат по - добре чрез образи и това няма как да се промени.

"Няма как да се върнем в 20 век, трябва да намерим днешната формула на култура на ползване", призова Вълчев. Той допълни, че изкуственият интелект ще се намеси във всички професии - така лекарят ще ги използва за поставянето на диагнози“.

Трябва да се ограничават устройствата и да се учи повече за информационни технологии и да се учи по- малко през тях", каза министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.