Родителите на 67 000 петокласници с COVID помощ

Родителите на 67 000 петокласници с COVID помощ

Родителите на 67 257 петокласници ще могат да кандидатстват за COVID помощ, тъй като децата им ще учат от вкъщи следващите две седмици.

От 17 до 28 май в клас ще бъдат начален етап и учениците от 6-и 7-и клас, а от по-големите на чина ще бъдат гимназистите от 8-и, 10-и и 11-и клас. Те обаче ще имат само 6 учебни дни за този период. На 19 и 21 май са матурите за 12-и клас и тогава останалите ученици няма да учат. 24-и пък е почивен, тъй като тогава е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 25-и също е неучебен, но присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

Децата от прогимназиален етап (от пети до седми клас) не могат да стоят вкъщи сами, тъй като са малолетни. Техните родители ще могат да се възползват от COVID помощта за деца до 14 години, като тя ще се изплаща на родителите спрямо дните, в които децата не учат. Няма ограничение това да са повече от 10 дни, заявиха от Агенцията за социално подпомагане пред „Монитор“. Така наречената COVID помощ може да се използва няколко пъти, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък в онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период.

При въведени ограничения за срок до 5 работни дни от месеца, за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, не посещаващо училище или детско заведение, размерът на помощта е 162,50 лв. за 2021 г., което означава, че дневното обезщетение за дете, учещо у дома, което се полага на родителя, ползващ неплатен отпуск, е в размер на 32,5 лв. за 2021 г., показват изчисленията на АСП. Това пък означава, че за месец май родителите на петокласници, които ще учат онлайн, ще могат да кандидатстват за 6 дни, в които децата им са у дома и ще получат 195 лева от държавата.

Размерът на помощта за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Тъй като тя се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, за 10 дни онлайн уроци семействата с едно дете ще получат 325 лв., а тези с две и повече деца – 487,5 лв. Така при въведени ограничения в училище или детско заведение за срок от 6 до 10 работни дни от месеца помощта за семейства с едно дете до 14-годишна възраст е 325 лв. за 2021 г. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата. Т.е. семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв.

Над 42 000 семейства с деца до 14-годишна възраст са получили помощ от държавата, след като се е наложило да останат вкъщи да се грижат за децата си заради затварянето на детските градини и училища вследствие на въведените противоепидемични мерки според данните на социалното министерство. По мярката до момента са платени 44,5 млн. лв. COVID помощта за родители на деца до 14 години ще продължи да действа през цялата 2021-ва, казват още от ведомството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.