Родители опразниха училища след слух за отведени деца в интернат (ОБЗОР)

Родители опразниха училища след слух за отведени деца в интернат (ОБЗОР)

Масова истерия обхвана ромите в Сливен, Карнобат и Ямбол

Масова истерия обхвана родителите на ученици от ромски произход в Сливен, Карнобат и Ямбол.

Слух, че представители на Агенцията за закрила на детeто и служители на социалното министерство отвеждат децата на ромите в интернати, подлуди хиляди ромски семейства в сливенския квартал „Надежда“. Те буквално окупираха двете основни школа там „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“.

Атаката стартирала около 10,30 часа в понеделник,

имало е опасност да бъдат изпотрошени входните врати,

коментира директорът на ОУ „Братя Миладинови“ Митко Митев. Педагогът, който е бил преподавател на част от придошлите родители, пробвал да влезе в диалог, за да разбере какви са причините за психозата, но така и не получил нормален отговор.

„За да не ескалира ситуацията се съгласихме децата да бъдат отведени у дома им. Става дума за деца от първата смяна, това са над 550 момченца и момиченца“, обясни директорът. Буквално за минути се опразниха класните стаи, за втората смяна, където са по-големите дойдоха едва десетина–петнадесет от останалите над 600 малчугани.

Подобна истерия имаше преди 4-5 години, когато беше пуснат слух, че рокерски банди ще вилнеят в махалата. Сходна е ситуацията и в другото ОУ „Юрий Гагарин“ и в целодневната детска градина „Звездица“. Директорът е уведомил за случващото се началника от регионалното управление Милена Чолакова, която на свой ред е уведомила министъра на образованието Красимир Вълчев, който пък беше на посещение в Сливен.

Директорът на ОУ „Юрий Гагарин“ Галя Илиева категорично отказа да коментира ситуацията пред журналисти, заяви само, че вече е казала каквото има да казва на инспекторите.

Към 13 часа в понеделник от община Сливен разпратиха официално съобщение от зам.-кмета Румен Иванов, който твърди, че новината за две принудително изведени от училище деца в квартал „Даме Груев“ е фалшива. Според Румен Иванов ставало въпрос за

изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба

със страховете на хората.

„Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции“, каза още той и призова към спокойствие, нормализиране на обстановката и още от днес и утре да се осигури присъствие на децата в училище.

Фалшива новина, че социални са тръгнали да прибират децата, взриви и двете ромски махали в Карнобат. Местната общност буквално изпадна в истерия. В ранния предиобед десетки родители обсадили училището и поискали да приберат отрочетата си.

"Дошли са да ни вземат децата. Няма да ги дадем, те да не са животни", викали пред школото изплашените роми. Учителите се опитали да им обяснят, че децата им са в час и никой няма да ги вземе, но родителите не искали и да чуят.

Всички до един са прибрали хлапетата си

и заплашили, че няма да ги пуснат повече на училище. Същата драма се разиграла и пред детската градина. Масовата истерия в Карнобат е била подпалена от фалшиви новини, пуснати с постове в социалните мрежи. Според измислените публикации,  социални служители пристигнали в града, за да отнемат отрочетата от семействата им. От образователния инспекторат в Бургас потвърдиха за неприятната ситуация и казаха, че са запознати с проблема. 

За случая с паниката сред родителите е била информирана и социалната служба в Карнобат, откъдето заявиха, че техни служители не са работили по случаи с отнемането на деца.

„Много неприятен инцидент. Постоянно сме във връзка с полицията и Социално подпомагане. И от двете институции ни увериха, че в момента не работят по случаи, които изискват извеждането на дете от семейната му среда. Просто няма такива казуси“, заяви зам.-кметът на община Карнобат Мария Генова. Според нея в момента някой се възползва от страховете на хората и нагнетява излишно напрежение. Екипи от медиатори, социални работници и общински служители, заедно с местните учители се опитват да успокоят ситуацията и са започнали да водят индивидуални разговори с родителите на учениците.

Подобни слухове се разпространяват основно в социалните мрежи. Освен в Карнобат,  подобна масова истерия се е разиграла и в Сливен, а в края на деня мълвата и последвалата

паника обхванаха и община Сунгурларе.

След страстите около слуха от социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане опровергаха разпространената информация в Сливен, Ямбол, Карнобат и увериха родителите, че не планират такива действия. От просветното министерство заявиха, че ще бъдат проведени допълнителни разговори с учители и родители. От МОН определиха действията като целенасочена атака към усилията на цялата общност всяко дете да посещава училище.

„Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.“, заявиха от министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. Те припомниха, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.