Родители настояват за допълнителни дати за изпита в 7-ми клас

Родители настояват за допълнителни дати за изпита в 7-ми клас

В писмо до просветния министър Красимир Вълчев родителите на седмокласници настояват в условията на коронавирус да има допълнителни дати за националното външното оценяване, за да могат всички ученици да се явят на него. То ще бъде изпратено утре, предаде БТА.

Родителите припомнят, че "през изминалите години не в един и два случая деца не са успели да се явят на външните оценявания поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства".През настоящата кампания обаче, предвид пандемията от Covid-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, според тях е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушителен и да има много болни или карантинирани седмокласници заради случаи на заболели от заразата „Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал през началния и прогимназиалния етап от тяхното образование”, заявяват родителите. По думите им обяснението на експертите от МОН, давано досега, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на двата изпита (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование), е абсолютно неприемливо. „Това  не е реалното ниво на деца, готвили се целенасочено 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат", казват още авторите на писмото. Ти питат министъра дали в ситуацията, в която сме поставени всички, МОН би ли допуснало да има деца с бал 100 точки, само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия.

Авторите на писмото са на мнение, че външното оценяване в седми клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. „Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им.”, смятат те. Родителите допълват, че подкрепят присъственото провежда на изпита, но категорично настояват в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини, няма да могат да се явят на редовните такива.

Те припомнят, че през 2012 г. имаше такъв прецедент, породен от форсмажорни обстоятелства. След силното земетресение в Перник, седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата поради притесненията на родителите - дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят на изпити непосредствено след преживяното силно земетресение."Настоящата ситуация е дори още по-тревожна и усложнена, поради което категорично изисква необичаен подход. Наясно сме, че обстановката е твърде динамична, но децата са подложени на неимоверен стрес, произтичащ от предстоящото национално външно оценяване, дистанционното обучение, което за съжаление не във всички училища е на необходимото ниво, и все още неясния учебен материал, който ще се включва в националното външно оценяване. Ето защо апелираме към Вас и настояваме във възможно най-кратки срокове да бъде обявен окончателният учебен материал, предвиден да залегне в изпитните материали за НВО”, отправят призив към министър Красимир Вълчев родителите. Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО, изразяват увереност в писмото си до образователния министър родителите на седмокласниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.