1514 родители са се върнали на работа, след като държавата им е осигурила безплатна бавачка по проект „Родители в заетост“. Това отчитат от Агенцията по заетостта за първите два приема на програмата.

През май 2018 г. от възможността се бяха възползвали 849 семейства. Това означава, че за шест месеца тези, на които държавата е осигурила детегледачка, са се увеличили почти двойно.

В новия прием, който е отворен от днес и ще продължи до 28 февруари, право да се възползват от услугата имат лица, чиито деца са до 12-годишни. При одобрени 1514 родители общият брой на подадените заявления е 2997, което означава, че или желаещите са били повече от обявения прием, или не са изпратили всички необходими документи. През предходния прием 109 от подалите заявления бяха определени като недопустими. За да имат право на държавна бавачка тези, чиито деца са до 5-годишни, не трябва да са записани в детска ясла или градина. От възможността могат да се възползват и многодетни родители на подрастващи до 12 години, които са се върнали на работа и децата им посещават детски ясли/градини, както и училище. Право да кандидатстват имат и безработни майки, които са регистрирани в бюрата по труда. С приоритет при разглеждане на документите са самотните родители.

В предходния прием се наблюдаваше спад на подадените заявления от уязвими групи. Тогава бяха подадени най-много молби на територията на София, Пловдив и Ловеч. Максималният срок за получаване на услугата „детегледач“ е до 18 месеца или до навършване на 5 или на 12 години на детето. Безработните родители трябва да започнат работа до 4 месеца след като им е осигурена услугата за отглеждане на дете. Освен осигуряване на бавачка за децата с програмата се цели и предоставяне на възможност за заетост на безработните. Детегледачи могат да бъдат както младежи до 29 г., така и хора над 30 г. и българи в неравностойно положение на пазара на труда. Одобрени да се включат в проекта са 2501 безработни, като общият брой на желаещите е бил 3449. Бавачките ще бъдат наети на трудов договор на пълно работно време. Възнаграждението е в размер на минималната работна заплата, която в момента е 560 лв. В случай че лицето полага грижи за второ или повече деца, се предвижда и допълнително заплащане в размер на половината от минималната работна заплата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекции по икономика като на кино в Чубу

Лекции по икономика се провеждат по начин, сякаш гледаш филм за индустриалната революция. Огромни екрани, затъмнена зала и движещи се картинки разказват за историята на световната икономика. Това се случва във факултета по икономика на един от най-големите университети в региона Чубу, в Япония.

Грипната епидемия идва в края на януари

„Грипната епидемия закъснява заради топлата есен. Тя се очаква в края на януари – началото на февруари. Това съобщи пред „Монитор“ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. У нас все още не е изолиран щам.