Родители на бебета с аномалии събират пари за анестезиолози

Родители на бебета с аномалии събират пари за анестезиолози

Няма клинична пътека за тях, плащат на лекарите от спонсори

Има реален риск операциите на бебета с деформации и лицеви аномалии да спрат. Това предупредиха от Асоциация „Лицеви аномалии“. Проблемът е заради унизително ниското заплащане на лекарите, уточняват от там. За да осигурят анестезиолози, родители са принудени да събират пари и да търсят спонсорства, за да доплатят на специалистите.

В Отделението по пластично-възстановителна хирургия за деца в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив се лекуват 90% от пациентите с вродени лицеви аномалии в България. Към момента заплащането от страна на Националната здравноосигурителна каса става по две клинични пътеки (КП) за осигуряване на хирургичното лечение: КП 230 на стойност 900 лв. и КП 236 на стойност 1700 лв. за

хирургично лечение на остатъчни дефекти на лицеви аномалии

при по-големи деца и възрастни. Въпросните пътеки обаче не се отнасят до новородените и децата до една годинка получават първично лечение, то се плаща по нископлатената клинична пътека. След като от стойността й лечебното заведение задели сумите за присъщите разходи, за заплащане на труда на екипа – оператор, анестезиолог, медицински сестри и санитари, от всяка клинична пътека остават под 20% от нейната стойност.

Хирургията за новородени е особено рискова и когато няма достатъчно материални стимули, специално за анестезиолозите, работещи с кърмачета и новородени, изпадаме в риск това лечение да спре да се осъществява, подчертават от Асоциацията на родителите на деца с лицеви аномалии. В единствения специализиран център в Пловдив

проблемът с анестезиолозите съществува от много години

подчертават родителите.

От там обясниха, че до момента са успявали да осигурят средства за двама детски анестезиолози, на които за тази дейност са плащали по 100 лв. за труда им по време на операция. За сравнение заплащането на труда на анестезиолога при хирургия за новородени с други аномалии в детската хирургия е между 400 и 500 лв. на анестезия. Там стойностите на клиничните пътеки при сходна патология са между 4000 и 5000 лева.

От асоциацията настояват да бъде създадена отделна клинична пътека или да има подраздел на КП 230 за хирургия за новородени с лицеви аномалии или вродени лицеви тумори специално за деца на възраст до 1 година, като стойността й да бъде не по-малка от 4000 лева.

Годишно в България се раждат около 80 бебета с лицеви аномалии, които имат нужда от хирургична интервенция.

„Първичното лечение при тази патология трябва да бъде проведена през първата година от живота им. Именно инвестицията в ранното им детство, включително медицинската интервенция, ще спести много разходи на социалната политика, здравеопазването и за интегрирането на децата в образователната система“, коментира Жана Ангелова, председател на асоциацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.