Лекарите в болницата в Добрич се борят за живота на 31-годишна родилка, която получи рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин. Пациентката е получила животозастрашаващо усложнение Амниотична емболия, което се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/. Още сутринта са влети 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака ПЗП /прясно замразена плазма/.

Поради изчерпване на наличните количества, лечебното заведение спешно се нуждае от кръводарители с кръвна група 0 /нула/ RH (+), апелира директорът на болницата д-р Светозар Байчев.

МБАЛ – Добрич се обслужва от Кръвния център във Варна. Кръв могат да дарят и хора от областите Варна, Шумен, Търговище и Силистра, каза д-р Байчев. Необходимо е само да посочат, че кръвта е за родилката от Добрич, допълни той.

„Жената, за която това е второ раждане, е постъпила с болки, с родова дейност. Раждането е протекло нормално с пукане на околоплодния мехур в болницата, с нормална родова дейност, без да е провокирана. Бебето е родено доносено и е настанено в отделението по неонатология. Няма данни то да има здравословни проблеми. Родилката обаче получи сериозно усложнение. Това е ситуация с много голям риск, ангажиращ денонощно екипите на реаниматори, акушер-гинеколози, Кръвен център, на всички специалисти, аптека и т.н. Ситуацията е сериозна и сложна. Каквото е необходимо, е извършено. Колегите – оператори и акушер-гинеколози, подложиха пациентката на животоспасяваща операция. В момента жената е стабилизирана и е настанена в отделението по реанимация. Следят се показателите. Не можем да дадем обаче никаква прогноза – нито краткосрочна, нито средносрочна. Положението е овладяно, но все още има опасност за живота на родилката“, коментира д-р Байчев.

На апела на болничното заведение от сутринта са се отзовали 12 кръводарители. Утре акцията по кръводаряване за младата жена продължава. Необходимата  кръв е  от кръвна група 0 RH (+). Отделението работи до обяд.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Удължиха бедственото положение в област Добрич, от понеделник – масови проверки

От понеделник екипи с представители на МВР в тях започват проверки в населените места на област Добрич, стана ясно след заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната, вследствие заболяването от африканска чума при свинете, бедственото положение в област Добрич бе удължено с 30 дни.

Глобиха „Евроманган“ заради протакане на съдебно дело

Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на „Евроманган“ЕАД заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.

Лисица заживя в бившия Обувен завод „Добрич“

От две седмици лисица обикаля района на ж.к. „Иглика“ в Добрич и стряска живущите наоколо, алармира Матей Петров от блок 1 на квартала. Според него, животното живее в порутения бивш Обувен завод „Добрич“.