Лекарите в болницата в Добрич се борят за живота на 31-годишна родилка, която получи рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин. Пациентката е получила животозастрашаващо усложнение Амниотична емболия, което се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/. Още сутринта са влети 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака ПЗП /прясно замразена плазма/.

Поради изчерпване на наличните количества, лечебното заведение спешно се нуждае от кръводарители с кръвна група 0 /нула/ RH (+), апелира директорът на болницата д-р Светозар Байчев.

МБАЛ – Добрич се обслужва от Кръвния център във Варна. Кръв могат да дарят и хора от областите Варна, Шумен, Търговище и Силистра, каза д-р Байчев. Необходимо е само да посочат, че кръвта е за родилката от Добрич, допълни той.

„Жената, за която това е второ раждане, е постъпила с болки, с родова дейност. Раждането е протекло нормално с пукане на околоплодния мехур в болницата, с нормална родова дейност, без да е провокирана. Бебето е родено доносено и е настанено в отделението по неонатология. Няма данни то да има здравословни проблеми. Родилката обаче получи сериозно усложнение. Това е ситуация с много голям риск, ангажиращ денонощно екипите на реаниматори, акушер-гинеколози, Кръвен център, на всички специалисти, аптека и т.н. Ситуацията е сериозна и сложна. Каквото е необходимо, е извършено. Колегите – оператори и акушер-гинеколози, подложиха пациентката на животоспасяваща операция. В момента жената е стабилизирана и е настанена в отделението по реанимация. Следят се показателите. Не можем да дадем обаче никаква прогноза – нито краткосрочна, нито средносрочна. Положението е овладяно, но все още има опасност за живота на родилката“, коментира д-р Байчев.

На апела на болничното заведение от сутринта са се отзовали 12 кръводарители. Утре акцията по кръводаряване за младата жена продължава. Необходимата  кръв е  от кръвна група 0 RH (+). Отделението работи до обяд.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5 400 рози цъфтят в градския парк на Добрич

Розариумът в Градски парк „Свети Георги“ в Добрич, който се смята за най-големия в България, е истинска атракция за жителите и гостите на града. Тук цъфтят 5 400 рози от 7 български вида. Сред тях са чаено хибридни, флорабунда, катерливи, обвивни, щамбови като дръвче, бордюрни и др. Царицата на цветята може да се види обагрена в червени, жълти, лилави, бели, кремови цветове.

Най-после разрешиха на жителите от кв. „Пастир“ в Генерал Тошево да пият вода

След 48-дневен безводен ад и мъки, най-после Регионалната здравна инспекция в Добрич издаде заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал “Пастир”, където живеят около 400 души. Разрешението от директора на РЗИ д-р Светла Ангелова е на база пристигналите резултати от лаборатория в Германия, в които се казва, че във водата няма пестициди.

Учебни стрелби край Шабла

Община Каварна предупреждава гражданите, както всички собственици и ползватели на плавателни съдове и съоръжения за морски спортове, риболов и развлечения, че в периода от 10 юни до 14 юни 2019 г., на зенитния полигон на Военновъздушните сили край Шабла и прилежащата акватория на Черно море ще се проведат стрелби от формирования на Българската армия.