0

Ж ена от Сингапур, която се е заразила с новия коронавирус през март, когато вече е била бременна, е родила бебе с антитела срещу вируса. Събитието дава нови насоки дали инфекцията може да бъде предавана от майката на детето, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. "Стрейтс таймс".

Жена от Сингапур, която се е заразила с новия коронавирус през март, когато вече е била бременна, е родила бебе с антитела срещу вируса. Събитието дава нови насоки дали инфекцията може да бъде предавана от майката на детето, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. "Стрейтс таймс".

Бебето се е родило този месец в Националната университетска болница без Ковид-19, но с антитела срещу коронавируса, отбелязва изданието, позовавайки се на майката. "Моят лекар подозира, че съм му прехвърлила антитела срещу вируса по време на бременността", споделя Селин Нг Чан пред вестника.
Жената е прекарала лека форма на заболяването, отбелязва "Стрейтс таймс".
Според Световната здравна организация (СЗО) все още остава неясно дали бременна жена с Ковид-19 може да предаде вируса на плода или бебето си по време на бременност или раждане.


Към днешна дата активен вирус не е откриван в проби от околоплодна течност в майчината утроба или в кърмата.
Лекари от Китай съобщават за откриване и намаляване с течение на времето на антитела срещу коронавируса при бебета, родени от жени с Ковид-19, в статия, публикувана през октомври в сп. "Emerging Infectious Diseases".
Предаването на новия коронавирус от майки на новородени е рядко, оповестиха през октомври лекари от САЩ.