Птиците отдавна са вдъхновение за създаването на различни безпилотни летателни апарати, но колибрито е изключително пъргаво, а способността му да зависва на място във въздуха и да прави остри завои може да е от полза за дроновете.

Учени от университета Пардю (Purdue University) са създали вдъхновен от колибри дрон, който са научили да лети с алгоритми, базирани на естествените модели на полета на птиците.

Резултатите от предишни опити за създаването на роботизирани колибрита са били по-големи от реалните, по-бавни и контролирани от човек. Докато новият дрон на Пардю е съвсем малко по-голям от истинско колибри, с размах на крилете от 17 см и теглото на възрастно колибри от нищожните 12 гр., но може да вдигне до 27 гр., повече от два пъти собственото си тегло. Всичко това е обгърнато от 3D-отпечатано тяло, което е снабдено с крила от въглеродни влакна и мембрани с честота на маховете до 40 Hz.

Най-важното е, че дрона може да лети като колибри, което за робот е по-впечатляващо, отколкото звучи. Тези малки птици могат да изпълняват някои от най-невероятните въздушни каскади, познати на птиците, като зависване на място и завъртане на 180 градуса за 0,2 от секундата.

Изследователите наблюдавали тези маневри на живи колибрита и от тях изградили алгоритми, след което ги обединили в реалистична компютърна симулация на поведението на колибри. След което са използвани, за да се научат роботите да летят.

Вдъхновените от колибри дронове, не е задължително летят най-бързо или най-далече, защото подобрената им маневреност и сравнително малките размери, им позволяват да преминават през тесни пространствата, през които други роботи не биха могли. Изследователите намират приложение на дроновете при бедствия, след които да търсят оцелели сред руините или да оценят щетите.

Интересно е, че роботите нямат камери и затова все още не могат да виждат, но посредством електрическо усещане за допир и алгоритми за изкуствен интелект, те могат да се движат в пълен мрак.

„Роботът може да създаде карта, без да вижда заобикалящата го среда.”, казва водещият изследването Ксинян Денг (Xinyan Deng). „Това може да бъде полезно при ситуация, в която роботът търси пострадали на тъмно място - и това означава, един сензор по-малко, когато дадем на робота способността да вижда.”

Учените също казват, че преди да бъдат добавени още сензори на робота, е необходимо увеличаване на подемната му сила. Камери, GPS и други сензори ще бъдат от полза в бъдещите версии, а батерии ще му позволят да лети свободно, тъй като настоящата версия на робота трябва да бъде свързана с енергиен източник.

Някои от предимствата на робота са, че лети безшумно и се справя с турболенция с лекота. Екипът също е разработил версия с размерите на насекомо, тежаща само 1 грам.

Изследването трябва да бъде представено следващата седмица в три доклада на Международната конференция по роботика и автоматизация на Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE International Conference on Robotics and Automation) в Монреал.


Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Отпечатват 3D баня за ден

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Технологията за 3D печат указва голямо въздействие в сферата на архитектурата и строителството. Вече е в ход, план за изграждането на първия в света 3D-отпечатан квартал, като вече отдавна технологията е използвана за 3D-отпечатването на офиси и къщи.

Volocopter с летище в Сингапур

Изграждат първата станция за летящи таксита

Volocopter с летище в Сингапур

В края на миналата година, Volocopter оповести намеренията си да се установи в Сингапур, а сега германската авиационна компания обяви плановете си за изграждане на първата станция за летящи таксита в града, като пробните полети ще започнат скоро след завършването.

Digit използва автономен транспорт

Робот за автономни доставки до вратата

Digit използва автономен транспорт

Много скоро, е възможно шофьорите на превозни средства за доставки да бъдат заменени от автономни превозни средства или дронове, които да доставят пратки до вратата на получателя.