Роботите все още няма да ни изместят, смята Световната банка

Роботите все още няма да ни изместят, смята Световната банка

Развитието на технологиите все още има незначително влияние върху работните места в глобален мащаб. Това каза главният икономист в Световната банка Пинелопи Коуджианоу Голдбърг, цитиран от Bloomberg.

Изказването му идва след притесненията и очакванията на хората, че в даден момент от бъдещето те ще бъдат заменени от машини.

Докато по-развитите икономики страдат от липса на работна ръка в производството, то същата индустрия в Източна Азия успява да компенсира загубите

според доклад на базирана във Вашингтон международна финансова институция.

„Този страх, че роботите ще отнемат работните ни места – няма доказателства за него“, каза още главният икономист Голдбърг по време на интервю.

Машините ще създадат места, които ще изискват въображение и ще са различни, показват данни на Световната банка. Според него изкуственият интелект ще вземе рутинните и скучни занимания, които не изискват усилия, като по този начин ще премахнат по-нискоквалифицираните професии.

Нивата на заетост в производството са спаднали с 10% за последните 2 десетилетия в някои страни, показва още докладът.

Това включва страни като Великобритания, Испания и Сингапур, където служителите често се местят от производството в сферата на услугите. Във Виетнам обаче същият този дял е нараснал от 9% на 25% за 26 години. Друго очакване е, че в близкото бъдеще хората ще минат през много и различни сфери в своя професионален път, а няма да се задържат при един работодател 30 години, каквато е тенденцията в момента. Разбира се, ще има промени и в исканите умения –

вече ще се търсят хора с логическо, но и креативно мислене, както и такива, които могат да работят е екип.

В страните със средни доходи, сред които България и Румъния, нуждата от кадри за нерутинни професии, изискващи междуличностни контакти, е нараснала. Промяна в търсенето на по-нискоквалифицирани служители обаче не е отчетена. Подобно търсене на креативност има и в Етиопия, Монголия, Филипините и Виетнам. За да улесни преходът, правителствата трябва да предложат универсален минимум на социална защита, препоръчват още от Световната банка. Това означава служителите да получават приходи, различни от работната заплата, тъй като често ще сменят позициите си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.