Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Тези роботи са част от проекта IntelligentEngine на Rolls-Royce, оповестен по-рано тази година, насочен към разработването на свързани двигатели с потенциал да се поправят сами. Роботите биха помогнали при извършването на инспекции, което би премахнало необходимостта от свалянето на целия двигател от самолета. Същевременно, ще могат и да изпълняват някои незначителни задачи по поддръжката.

 

Flare ще бъде робот, подобен на змия, който може да прониква в двигателя, като ендоскоп и да работи заедно с други змии, за да поправят повреди по термичното покритие.

 

Тези роботи змии ще изпускат във вътрешността на двигателя по-малки роботи, подобни на хлебарки, наречени Swarm. Тези 10-милиметрови твари ще бъдат снабдени с малки камери и ще предават информация в реално време към оператор, който ще може да извършва визуални инспекции много по-ефективно.

Също така, подобни на перископ и тънки колкото молив роботи, наречени Inspect ще бъдат вграждани за постоянно в двигателя. Те са термично защитени, за да издържат на голямата топлина и ще се появяват, когато е необходимо, за да проверят, дали всичко работи добре, като изпращат всякакви данни обратно в операционния център.

 

Rolls-Royce казва, че работи и върху снабдени с инструменти роботи, които биха позволили на специалистите да извършват важни задачи, като напасването на резервни части, от разстояние. Подобно на останалите роботи, това ще ускори работата по поддръжка на двигателите и ще намали разходите.


Rolls-Royce работи с изследователи от университета в Нотингам и Харвардския университет, при разработването на роботите. И въпреки че, някои от роботите са в бъдещето, техните възможности се демонстрират Farnborough International Airshow във Великобритания тази седмица.

 

„Докато някои от тези технологии, като роботите Swarm, са все още далеч от това да станат ежедневна реалност, други, са вече тествани и ще започнат да се въвеждат през следващите няколко години” , каза д-р Джеймс Кел от Rolls-Royce. „Разполагаме с голяма мрежа от партньори, които подкрепят нашата работа в тази област и е ясно, че това е област, в която има потенциал да се революционизира това, как възприемаме поддръжката на двигателите”.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.