0

Б ританските фермери искат да форсират прилагането на роботи в земеделието, след като ефектът на Брекзит и пандемията с коронавирус ги направи зависими от чуждестранните работници, съобщава techhq.com.

Британските фермери искат да форсират прилагането на роботи в земеделието, след като ефектът на Брекзит и пандемията с коронавирус ги направи зависими от чуждестранните работници, съобщава techhq.com.

Аграрната индустрия на Обединеното кралство, както и другите в Западна Европа, обикновено разчитат на потока от работна ръка от държавите от Източна Европа, като Румъния, България, Чешката република и Естония. Но вследствие на затягането на законите за емиграцията заради излизането на страната от ЕС и незабавното влияние на рестрикциите покрай COVID-19, земеделците на Острова са принудени да търсят алтернатива в автоматизацията и технологиите.

Пазар

В световен мащаб земеделието е един от най-бързо нарастващите пазари за роботиката и технологиите за автоматизация. Този пазар се очаква да достигне 87,9 милиарда долара до 2025 г. Технологиите се използват, за да се увеличи продуктивността и същевременно да се намалят разходите.

Трактори

Много фермери вече използват трактори, с които да прибират реколтата, както и друга техника, която се управлява чрез GPS. Но се развиват и други много по-специализирани автономни системи като например роботи, които обират плодовете, както и такива, създадени за резитба, косене, пръскане и премахване на плевелите. Производителят на дронове DJI предлага дрон, специално създаден за пръскане на реколтата.

Неохота

Досега фермерите приемаха с неохота тези технологии, като предпочитаха да разчитат на ниско заплатен труд, вместо да инвестират големи суми в хардуер. Сегашните обстоятелства обаче ускоряват процесите на автоматизация.

Консорциум

В Обединеното кралство е създаден нов консорциум, подкрепян от доставчици на храна, който този сезон ще изпробва роботиката във фермите – включително тези за отглеждане на ягоди, ябълки, боровинки, марули и броколи, с цел разработване и внедряване на технологията, необходима за внедряване следващата година.

Консорциумът се подкрепя от над 100 от производителите на свежи храни в Обединеното кралство.

Инвестиции

Преди пандемията правителството на Острова изрази надежди, че бизнесът ще инвестира в технологиите за автоматизация в отговор на дефицита на нискоквалифицирани мигранти след Брекзит.

Сред страните от Г-10 Великобритания има най-малко на брой роботи в производството, тъй като в последните над десет години се разчита на мигрантите като работна ръка вместо на закупуването на нови машини. Страната има само 85 роботи на 10 000 работници.

Вместо пчелите: Сапунени мехурчета ще опрашват растенията

Дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, ще бъдат използвани за опрашването на застрашените плодни дървета във връзка с резкия спад на популациите на пчелите, предава Франс прес.

Агенцията цитира японско проучване, публикувано в американското списание АйСайънс. Автор на разработката е професор Еижиро Мияко от Японския институт за напреднали научни изследвания. Ученият от дълги години работи над създаването на роботи-опрашители. Но те не бяха достатъчно усъвършенствани и смачкваха венцелистчетата на дърветата. Идеята му да замени пчелите със сапунени мехурчета му хрумнала, докато 3-годишното му дете си играело със сапунени балончета в парка. При лабораторни опити се оказало, че мехурчетата много добре се справят с пренасянето на полена. Първите тестове проф.Мияко направил в овощна градина с круши, като всяко мехурче съдържало по 2000 хиляди зрънца полен. По време на експеримента били ръчно опрашени 95 процента от третираните овошки. По-късно дръвчетата родили плодове. След получените обнадеждващи резултати проф. Мияко качил машината за полинизиращи балончета върху дрон. Той бил с предварително зададен маршрут и постигнал 90-процентов успех на опрашване. Понастоящем японският екип търси компания, която да осъществи търговското приложение на изобретението.