Роботи вместо мигранти прибират ягоди на Острова

Роботи вместо мигранти прибират ягоди на Острова

Брекзит и пандемията принуди фермерите да търсят новите технологии

Британските фермери искат да форсират прилагането на роботи в земеделието, след като ефектът на Брекзит и пандемията с коронавирус ги направи зависими от чуждестранните работници, съобщава techhq.com.

Аграрната индустрия на Обединеното кралство, както и другите в Западна Европа, обикновено разчитат на потока от работна ръка от държавите от Източна Европа, като Румъния, България, Чешката република и Естония. Но вследствие на затягането на законите за емиграцията заради излизането на страната от ЕС и незабавното влияние на рестрикциите покрай COVID-19, земеделците на Острова са принудени да търсят алтернатива в автоматизацията и технологиите.

Пазар

В световен мащаб земеделието е един от най-бързо нарастващите пазари за роботиката и технологиите за автоматизация. Този пазар се очаква да достигне 87,9 милиарда долара до 2025 г. Технологиите се използват, за да се увеличи продуктивността и същевременно да се намалят разходите.

Трактори

Много фермери вече използват трактори, с които да прибират реколтата, както и друга техника, която се управлява чрез GPS. Но се развиват и други много по-специализирани автономни системи като например роботи, които обират плодовете, както и такива, създадени за резитба, косене, пръскане и премахване на плевелите. Производителят на дронове DJI предлага дрон, специално създаден за пръскане на реколтата.

Неохота

Досега фермерите приемаха с неохота тези технологии, като предпочитаха да разчитат на ниско заплатен труд, вместо да инвестират големи суми в хардуер. Сегашните обстоятелства обаче ускоряват процесите на автоматизация.

Консорциум

В Обединеното кралство е създаден нов консорциум, подкрепян от доставчици на храна, който този сезон ще изпробва роботиката във фермите – включително тези за отглеждане на ягоди, ябълки, боровинки, марули и броколи, с цел разработване и внедряване на технологията, необходима за внедряване следващата година.

Консорциумът се подкрепя от над 100 от производителите на свежи храни в Обединеното кралство.

Инвестиции

Преди пандемията правителството на Острова изрази надежди, че бизнесът ще инвестира в технологиите за автоматизация в отговор на дефицита на нискоквалифицирани мигранти след Брекзит.

Сред страните от Г-10 Великобритания има най-малко на брой роботи в производството, тъй като в последните над десет години се разчита на мигрантите като работна ръка вместо на закупуването на нови машини. Страната има само 85 роботи на 10 000 работници.

Вместо пчелите: Сапунени мехурчета ще опрашват растенията

Дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, ще бъдат използвани за опрашването на застрашените плодни дървета във връзка с резкия спад на популациите на пчелите, предава Франс прес.

Агенцията цитира японско проучване, публикувано в американското списание АйСайънс. Автор на разработката е професор Еижиро Мияко от Японския институт за напреднали научни изследвания. Ученият от дълги години работи над създаването на роботи-опрашители. Но те не бяха достатъчно усъвършенствани и смачкваха венцелистчетата на дърветата. Идеята му да замени пчелите със сапунени мехурчета му хрумнала, докато 3-годишното му дете си играело със сапунени балончета в парка. При лабораторни опити се оказало, че мехурчетата много добре се справят с пренасянето на полена. Първите тестове проф.Мияко направил в овощна градина с круши, като всяко мехурче съдържало по 2000 хиляди зрънца полен. По време на експеримента били ръчно опрашени 95 процента от третираните овошки. По-късно дръвчетата родили плодове. След получените обнадеждващи резултати проф. Мияко качил машината за полинизиращи балончета върху дрон. Той бил с предварително зададен маршрут и постигнал 90-процентов успех на опрашване. Понастоящем японският екип търси компания, която да осъществи търговското приложение на изобретението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.