Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Победителите в третото издание на ежегодния конкурс демонстрираха нарастващата сложност и разнообразието на създадените от машини произведения на изкуството.

За конкурсът, създаден от завършилият машинно инженерство в университета Станфорд, Андрю Конру, преди всичко е важно това, колко добре инженерите могат да разработят нови механични устройства за рисуване. В действителност, единственото реално ограничение в правилата е, че „Боята / цветът трябва да се нанасят с една или повече четки от роботизираната система”.

Единствено при това условие, всички 19 отбора, които взеха участие в конкурса за 2018 г., измислиха нови начини роботите им да създадат завършени произведения на изкуството. Някои отбори създадоха роботизирани ръце, които да имитират движенията на хора художници, докато други разработиха по-сложни производствени процеси, при които роботите се ръководят от различни софтуерни алгоритми. Дори някои отбори, използваха системи с изкуствен интелект (AI), с който роботите да изработят напълно оригинално изображение без изходна снимка или изображение за вдъхновение.

 

Победителите бяха избрани чрез комбинация от публично гласуване и професионално оценяване.

Професионалните художествени критици, оценяваха творбите на участниците, въз основа на няколко критерии, като цялостна оригиналност и естетика, „художествени” умения и технически принос, като първите 10 отбора си разделят $ 100.000.

Роботът на първо място, CloudPainter спечели $ 40.000 от наградния фонд. Разработен от независимия американски изобретател на роботи Пиндар Ван Арман, CloudPainter бе заел третото място на миналогодишния конкурс, но е бил усъвършенстван, тази година. Това е една от по-автономните генеративни системи участващи в конкурса, като Ван Арман отбелязва, че все повече отбори започват да включват AI в своите роботизирани системи, всяка следваща година.

 

 „Докато AI беше нещо необичайно, когато конкурса започна, оттогава се превърна в един от най-важните инструменти за роботите”, пише Ван Арман. "Много от най-добрите творби, включително моите, Hod Lipson's и A Roboto, използват дълбоко обучение за създаване на все по-автономни генеративни системи за изобразително изкуство. При някои от творбите не е ясно, дали системата просто е генеративна или роботите всъщност са проявили творчество”.


Второто място и $ 25.000 бяха присъдени на поредицата от творби на Creative Machines Lab от Columbia University. Роботът, наречен PIX18, е победител от конкурса миналата година и усилията му през тази година демонстрираха повишена сложност при интерпретацията на съществуващи произведения, използвайки впечатляващо нюанси с четките.

 

Третото място и $ 10.000 отидоха при робота CMIT ReART на университета Kasetsart от Тайланд. Художници програмират четките на робота чрез различни движения, като използват записваща хаптична система, която генерира обем от данни за позицията на четката и силите, които се упражняват върху нея. При работа, reART може да възпроизведе перфектно първоначалните движения с четката. Хаптичния запис и възпроизвеждане, позволяват на робота да изработва изключително висококачествени графики.

Robot Art

По темата: Robot Art K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Джуно" установи колко вода има на Юпитер

Сондата "Джуно" ("Юнона") на НАСА установи, че водата в атмосферата на Юпитер е три пъти повече, отколкото на Слънцето, което насочва, че тя е била първата, образувала се в Слънчевата система, съобщи в. "Дейли мейл".

"Сигнус" се скачи с МКС

Американският космически товарен кораб "Сигнус" беше прихванат с роботизираната ръка на Международната космическа станция /МКС/ и се скачи с нея, предадоха световните медии.