Роботи стават възпитатели  в яслите на Южна Корея

Пилотна програма обхваща 300 детски градини и центрове в Сеул

Роботи стават възпитатели в яслите на Южна Корея

Така децата развиват креативност и готовност да се справят с бъдещето на новите сложни технологии

В детските градини на южнокорейската столица Сеул се появиха роботи в ролята на учебно помагало. Умните машинки ще подготвят децата за бъдещето, което неминуемо е високотехнологично.

Роботите са малки, с размер на половинлитрова бутилка. Внедряването им е част от пилотен проект, който според управата на Сеул ще помогне да се подготви ново поколение хора за времето, когато всичко ще бъде обвързано със сложни технологии.

Роботът на име Alpha Mini

може да танцува, да пее, да разказва истории и дори да преподава кунг-фу,

съобщи The Guardian. Той е нисък – височината му е само 24,5 сантиметра. Роботът показва на децата най-простите движения, като стоене на един крак и лицеви опори, които те повтарят след това. „Роботите помагат на децата да развият креативност”, казва учителката Бюн Со Йънг.

Очите на тези технологични преподаватели мигат, а техните зеници придобиват формата на сърце, когато взаимодействат с децата. Alpha Mini може също да прави снимки с помощта на камера, монтирана на шлема, които незабавно се изпращат към таблет.

300 детски ясли и центрове за грижи за деца в Сеул тестват роботите. Правителството

препоръчва пилотната програма за деца на възраст от три до пет години

„В бъдеще ще е много важно да знаете как да управлявате изкуствения интелект и свързаните с него инструменти”, коментира Хан Донг Сог от отдела за грижи за деца на правителството на Сеул. „Вярваме, че това преживяване, което децата имат в детската градина, ще има траен ефект през цялата им младост и в зряла възраст”.

Докато светът коментира темата за данък върху промишлените роботи, опасявайки се от загуба на работни места, правителството на Южна Корея направи първата стъпка към забавяне на индустриалната автоматизация.

Администрацията на президента подготвя законопроект, който значително намалява данъчните облекчения за компании, инвестиращи в автоматизацията.

Роботите постепенно заменят хората и в китайските заводи.

Проникването на машините ще расте с 25% годишно и ще помогне

на Китай да компенсира очаквания дефицит от нископлатена работна сила, твърдят анализатори.

В момента обаче монотонното сглобяване на продукти за целия свят излиза по-евтино с човешки труд. Заплатите нарастват с 10-20% годишно, докато цените на роботите падат средно с 4% на година. Тази тенденция подтиква много компании, произвеждащи в Китай, да разработват индустриални роботи, които в бъдеще да заменят хората.

С промишлени роботи вече се занимават не само традиционни производители като швейцарската ABB Group и немската Kuka, но и нови играчи, каквито са тайванските Delta и Foxconn и датската Universal Robots.

Delta, която по-рано доставяше захранващи блокове за Apple, планира да създаде робот, способен денонощно да асемблира продукти с висока добавена стойност. Компанията обещава цена на робота не по-висока от 10 000 долара, което е два пъти по-евтино от съществуващите в момента аналози.

Първата задача на робота

е да избави човека от изпълнението на прости и монотонни операции

Второ, роботите ще увеличат ефективността на производството и трето – ще повишат качеството на продукта, пояснява пред The Economic Observer генералният мениджър на Qingdao Kingerobot Automation – Тао Сибин.

Китайският промишлен сектор в момента е роботизиран по-малко спрямо конкурентните индустрии. В Япония например на всеки 10 000 работници се падат 300 робота, докато в Китай на същия брой хора съответстват само 10 машини. Общият брой роботи, заети в промишленото производство на Китай, е два пъти по-малък, отколкото в САЩ или Германия.

Търсенето на роботи ще нараства с минимум 25% годишно в следващите едно-две десетилетия, прогнозира Тао Сибин. Развитието на индустрията на роботите получава активна  подкрепа от китайското правителство, тъй като страната започна да се сблъсква с дефицит на работна сила – населението застарява, а младите бягат от физическия труд в полза на интелектуалния.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.