Робот срещу Ковид пускат в УМБАЛ „Св. Георги”

Робот срещу Ковид пускат в УМБАЛ „Св. Георги”

Машината е една от 200-е, закупени от ЕК с общо 200 милиона евро

Робот, който почиства и дезинфекцира болнични помещения без човешка намеса, започва денонощна работа в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Георги”. Машината е една от 200-те, които Европейската комисия (ЕК) закупува от производител от Дания, като общата стойност на поръчката е 12 милиона евро.

Роботът се дава безвъзмездно на най-голямата болница в Южна България, тъй като оттам са кандидатствали пред ЕК и отговарят на необходимите условия. Техниката е специализирана да дезинфекцира най-вече срещу коронавирус, като ефективността й е на 100%.

Тъй като работи и с UV лъчи, има сензори, които засичат дали в помещението има хора. Ако установи човешко присъствие, преустановява работа. Роботът дезинфекцира болничните помещения и срещу други вируси и патогени, като целта е да се намалят до минимум вътреболничните инфекции. На представянето на робота в болницата в Пловдив присъстваха ръководителят на представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов, представители на МЗ, на посолството на Кралство Дания и на фирмата доставчик на роботите. Последните обясниха, че роботите са с 2-годишна гаранция, и че първият у нас се доставя именно на УМБАЛ „Св. Георги”.

Средствата, с които ЕК закупува 200 робота, са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешна поръчка. Квоти за болниците в европейските държави няма. Целта е здравните заведения да кандидатстват и ако отговарят на условията, ще получат безвъзмездно такъв робот. С едно зареждане машината може да дезинфекцира над 18 помещения. Стандартната болнична стая пък се почиства с помощта на ултравиолетовата светлина за 15 минути.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.