Робот напомня да си пием лекарството, звъни на 112

Робот напомня да си пием лекарството, звъни на 112

Роботи помагат на хора със специфични потребности. Те могат да им претоплят храна, да им включат телевизора и дори да им напомнят да си вземат лекарството. Машините също така следят пулса на човека и при нужда могат да се обадят на телефон 112. Това разказа пред „Монитор“ ръководителят на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

Роботизираните системи са включени в ситуационни игри и по този начин и децата, и възрастните възприемат по-леко заобикалящата действителност и напредват в обучението си. Такива машини има в Благоевград, Сандански и в София, като се използват в домове за хора със специални образователни потребности. Изработени са по линия на европейската програма „Мария Кюри“ и по Дунавската стратегия.

„Резултатите са съществени. Но имайте предвид, че няма универсален робот, който да върши всичко. Той трябва да е специализиран, тогава ще има максимален ефект. Забележете обаче как един робот може да бъде партньор и да има чисто човешко отношение. По този начин нещата придобиват друго измерение“, коментира акад. Руменин.

В института по роботика към БАН са разработили и крачещ робот. Той е дело на екипа с ръководител доц. Иван Чавдаров. В проекта са включени ученици от Математическата гимназия в Плевен. Специфичното на машината е, че може да изкачва стъпала и при земетресение или изтичане на радиоактивна течност да окаже първа помощ на пострадали.

„По този начин нещата стават по-предсказуеми. Роботът е разработен преди година и колегите сега дори го усъвършенстват. Политиката на института е да привличаме талантливи ученици. Затова и сме основатели на т.нар. Робоакадемия. Сесията приключи преди две седмици и децата имат интересни разработки. Трябва да изтъкна и че за първи път от десетилетия държавата отделя сериозна сума за подпомагане на научните изследвания“, обясни акад. Руменин.

Институтът по роботика има спечелени три конкурсни центъра за компетентност. Единият е по квантова комуникация и интелигентни системи за сигурност и управление на риска. Вторият е в сферата на персонализирана медицина, тримерна и телемедицина и роботизирана и минимална инвазивна хирургия. Третият пък е по интелигентни, мегатронни и екологични енергоспестяващи системи и технологии.

„Чрез разработване на нови роботи искаме до подобрим образователните умения на ученици и хора в напреднала възраст. Това е много перспективно. Ако говорим за развитие на ново поколение роботи, това е в първия център по квантова комуникация и в него ще се развиват роботи, свързани с националната сигурност и отбраната. Става дума за проект, който ще постави на нова основа комуникациите както по линия на отбраната, така и при рискови ситуации“, каза още акад. Руменин.

Той уточни и че ще бъде усъвършенстван роботът Да Винчи. Наши учени начело с чл.кор. Григор Горчев са разработили технология, която може да отстрани тумор от матката на млади жени, така че да запазят детеродните си функции.

„Това е голямо постижение. Роботът е незаменим при гинекологични операции и се използва от 5-6 годни в Медицинския университет в Плевен, както и в някои болници. Може да помага и на мъже при урологични проблеми“, коментира акад. Руменин.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.