0

Р оботът Ladybird – Калинка е наречен е така, защото прилича на механична калинка, покрита с арка от слънчеви панели. Той е проектиран да събира данни за фермата и да подпомага отглеждането на зеленчукови култури от австралийски учени, съобщава Фермер.бг.  съвместно с Института по агростратегии и иновации.

Роботът Ladybird – Калинка е наречен е така, защото прилича на механична калинка, покрита с арка от слънчеви панели. Той е проектиран да събира данни за фермата и да подпомага отглеждането на зеленчукови култури от австралийски учени, съобщава Фермер.бг.  съвместно с Института по агростратегии и иновации.

Захранван със слънчева енергия, роботът калинка може да разпознава вредни насекоми, да премахва плевели, а когато разпознае вече готовата реколта - да я прибира. Устройството е снабдено с голям набор от сензори за откриване на вредителите - растения или животни. Калинката има роботизирана ръка за отстраняване на плевелите, както и възможност за напръскване на вредните за растенията насекоми.

 

Тестване

 

Роботът Ladybird е издържал вече няколко теста във ферми, в които се отглеждат спанак, лук и цвекло в Австралия. Роботът е успял напълно самостоятелно да се придвижва от ред на ред и да събира данните от сензорите, сред които са различни лазери, камери и други технологични елементи. По време на тестовете е доказано, че Ladybird е готов да поеме широк спектър от важни земеделски задачи, от изскубване на плевелите до наблюдение на здравето на растенията, както и за събиране на продукцията. 

 

Охлюви

Сред предимствата на робота калинка е, че също така може да работи и през нощта и да проучва, открива и да се бори с вредители, които се появяват както през деня, така и през нощта, например различни видове охлюви и червеи. Така напред във времето, интелигентната машина ще се превърне постепенно в безценен помощник в ежедневната работа на фермерите. 

 

Достъпен

 

След допълнителните разработки, които предстои да бъдат направени, за увеличаване на видовете плодове и зеленчуци, за които Ladybird може да полага грижи и след въвеждането му в масовото производство, този робот вече ще бъде достъпен за фермерите от цял сват. И ето, че съвсем скоро вероятно ще може да забележите роботизирани калинки, които бръмчат над обработваемите земи, за да помогнат за изхранването на девет милиарда души, които скоро ще населяват планетата.