0

Н икога не е твърде късно да сеете семена в градината си – освен когато тя е покрита със сняг! За целта е нужно само да отделите мъничко време. Когато дойде пролетта, дори през късната зима, засятото през есента ще покаже, че си е струвало усилията. Какво да засеете и какво не зависи от това къде живеете и какъв ще бъде климатът. По-голямата част от реколтата няма да е готова за консумация до пролетта. Но има няколко причини да засеете сега.

Никога не е твърде късно да сеете семена в градината си – освен когато тя е покрита със сняг! За целта е нужно само да отделите мъничко време. Когато дойде пролетта, дори през късната зима, засятото през есента ще покаже, че си е струвало усилията. Какво да засеете и какво не зависи от това къде живеете и какъв ще бъде климатът. По-голямата част от реколтата няма да е готова за консумация до пролетта. Но има няколко причини да засеете сега.

Почвата е все още топла, което стимулира бързото покълване.


Температури


Макар температурите да варират в широки граници през деня и вечерта, първите студове са все още далеч, така че току-що засетите семена ще могат да се радват на меко време. Освен това е по-лесно да поддържате почвата влажна през това време на годината.

Ето няколко вида зеленчуци, които можете да засеете през есента.


Кейл


На първо място това са листните зеленчуци като къдравото зеле (кейл). То е с превъзходен вкус, невероятно хранително и притежава свойството да оцелява през зимата. Дори температурите да са под нулата, можете да приберете някаква реколта. Използвайте го за супи или яхнии.

За да удължите живота му в градината, използвайте мулч в основата на растението, за да го предпазите от замръзване.

Друг зеленчук, който можете да засадите, е лук и шалот (вид дребен лук).

Те имат дълъг вегетационен период и за да ги консумирате следващото лято, трябва да ги засадите сега. Това ще даде на лука достатъчно време да образува корени, преди почвата да замръзне. Трябва обаче да имате предвид, че главите може все още да се „крият“ под земята, когато дойде време да засадите ранната пролетна реколта като грах и моркови. За да избегнете подобни изненади и за да не изровите преждевременно лука, поставете маркер там, където сте го засадили.


Чесън

Чесънът също можете да засадите през есента. Той има суперсила да лекува грип и настинка, но най-голямата му супер сила е да оцелява през зимата.

Есента е най-доброто време да засадите чесън. Това е добре да се случи след есенното равноденствие в края на септември. Все още имате време да приготвите лехите, като не забравяйте да сложите 15-20 сантиметра мулч над засадените скилидки.


Аспержи


Ако харесвате аспержи, сега е времето да ги засадите. Трябва обаче да се въоръжите с търпение, тъй като първите коронки ще може да приберете след поне две години. Чакането обаче си заслужава. Както често се случва, то се възнаграждава с изобилие. Аспержите дават реколта над 25 години.

Пренебрегвана


Ряпата обикновено не е приоритет за градинарите, но има за какво да я ценим. Ряпата е пълна с витамини от групата В, както и с желязо, магнезий, калций, мед. Мнозина смятат, че това е растение, което се дава на добитъка или пък се консумира само когато няма друго за ядене. Градинарите обаче знаят, че тя се отглежда с малко усилия, но затова пък е източник на важни минерали и витамини.

За да имате моркови с добър размер, трябва да ги отглеждате в полиетиленов тунел или оранжерия. В противен случай те няма да пораснат много през зимата, ако са засети директно в почвата, въпреки че ще бъдат първите зеленчуци, които ще се появят в градината ви, когато дойде пролетта.


Зелено

През зимата винаги е добре да си хапнем нещо зелено. Ако купите маруля от магазина, тя вероятно е пътувала стотици километри до трапезата ви. Ако имате оранжерия, може да отглеждате салатата си на една ръка разстояние през цялата година. Зимната маруля е вид, който няма нищо против ниските температури.