0

И зящен и рядко красив орган, марка „Parkard”, произведен през 1830 г. в Съединенните щати, е новата придобивка на Варненската опера.

Изящен и рядко красив орган, марка „Parkard”, произведен през 1830 г. в Съединенните щати, е новата придобивка на Варненската опера.

Музикалният инструмен е дарение от наследниците на Кинка Николова Григорова от Варна и днес беше показан за първи път пред местната музикална общественост. Волята на дарителите е била да се запази анонимността им.

Виолета Тончева от Театрално-музикантския продуцентски център в града коментира, че нито една опера в България не разполага точно с такъв музикален инструмент. 

Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна, Даниела Димова, представи редкия музикален инструмент, който е с изключителна антикварна стойност.

„Приемаме дарението като признание за творческата дейност на Варненската опера“, подчерта Димова и изказа дълбока благодарност към дарителите.

Предстои органът да бъде подобаващо експониран като музейна ценност на „Сцена Ротонда“, на която се изнасят и много камерни концерти. Преди това обаче органът ще бъде реставриран, тъй като годините са оставили своя отпечатък.