РИОСВ-Варна с предписания за защита на щъркелите от токов удар

РИОСВ-Варна с предписания за защита на щъркелите от токов удар

Експерти от РИОСВ-Варна извършиха проверка във връзка с постъпили сигнали от граждани за мъртви щъркели. При нея е установено, че щъркелите са загинали от токов удар.

По този повод ще се дадат предписания на електроразпределителното дружество за поставяне на птицебрани върху електрическите стълбове. Екоинспекцията ще следи за изпълнение на предписанията в срок. В РИОСВ-Варна не е постъпвал сигнал или обаждане по „Зелен телефон“ (0884 290 634), но по повод публикации в интернет, директорът Христина Генова е разпоредила извършване на проверка.

При извършения оглед в коментираните райони не са констатирани мъртви екземпляри от вида „Бял щъркел“. От екоинспекцията призоваха гражданите да се свързват със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите когато попаднат на бедстващо, ранено или убито животно или птица от защитен вид. В такива случаи техни експерти идват на място и преценяват състоянието на наранения екземпляр.

Ако е в състояние, което предполага оцеляване в природата, го пускат, ако не – с констативен протокол го насочват към съответния спасителен център. Ако гражданите желаят да окажат съдействие, могат да организират транспортирането му до Спасителния център. РИОСВ-Варна напомня, че убиването, улова и отглеждането на защитени от закона за биологичното разнообразие видове, е забранено и наказуемо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.