Римски легионери построили лагера си върху тракийски дворец
2

Завършиха разкопките в НАР „Кабиле“

Римски легионери построили лагера си върху тракийски дворец

Основи на значима обществена сграда от епохата на траките откриха археолозите от ямболския исторически музей при тазгодишните разкопки в резервата Кабиле, съобщи директорът на културния институт , който е ръководител на тазгодишните проучвания д-р Стефан  Бакърджиев. Каменните зидове са намерени точно под мястото, където е бил изграден щабът на римската кохорта, т.нар. принципия.

За разлика от по-късното строителство при римляните тези зидове са направени от камъни без хоросанова спойка. За определяне времето на градежа им помага намерената там сравнително рядка бронзова монета, сочена при управлението на тракийския парадинаст Скосток, коментира археологът Мирослав Козарев. Сградата е била разрушена към края на ІІІ в. пр. Хр. при нашествието на келтите в земите на днешна България. Около половин дузина са намерените по време на продължили двадесет дни разкопки монети , те са от различни периоди, като най-старите са от времето, когато Кабиле е имал правото да сече автономни свои парични единици и  от властването на Филип Втори Македонски.От римската епоха е сребърен денар на августата Юлия Мамея, регент на непълнолетния император Марк Аврелий Север Александър.От късния римски период  са бронзови монети, сечени при император Флавий Юлий Константций ІІ /337-365 г./.Тазгодишната експедиция е изяснила напълно размерите на принципията, за която се знае че е съществувала от средата на ІІ в. пр. Хр. до към 372 година, когато е разрушена при второто нашествие на готите.Част от откритите монети тепърва ще бъдат почиствани и надписите и изображенията по тях-разчитани.

Тазгодишната експедиция е изяснила напълно размерите на принципията, за която се знае че е съществувала от средата на ІІ в. пр. Хр. до към 372 година, когато е разрушена при второто нашествие на готите.

Около половин дузина са намерените по време на продължили двадесет дни разкопки монети , те са от различни периоди, като най-старите са от времето, когато Кабиле е имал правото да сече автономни свои парични единици и  от властването на Филип Втори Македонски.

От римската епоха е сребърен денар на августата Юлия Мамея, регент на непълнолетния император Марк Аврелий Север Александър.От късния римски император са бронзови монети, сечени при император Флавий Юлий Константций ІІ /337-365 г./.Тазгодишната експедиция е изяснила напълно размерите на принципията, за която се знае че е съществувала от средата на ІІ в. пр. Хр. до към 372 година, когато е разрушена при второто нашествие на готите.Част от откритите монети тепърва ще бъдат почиствани и надписите и изображенията по тях-разчитани.

Тази есен проучванията бяха без участие на студенти – археолози,финансирането в размер на малко по-малко от 23 000 лв е осигурено от Министерството на културата.

Теренът , върху който бяха концентрирани усилията на археолозите беше предшестван през 2018 година от  мащабно проучване с георадар , той е с огромни размери от близо 2 дка. В близост до него преди време бе намерен каменен надпис, изясняващ че на това място са били термите за за легионерите от времето на император Антоний Пий /138-161 г. / новата ера/.  От него става ясно, че това е било банята на Втора кохорта на луцензиите, строена е била по времето на император Марк Аврелий(161-180 г.). Строежът е бил надзираван от префекта на кохортата Елий Руф. Разкопките на Кабиле датират още от далечната 1912 година, те са били тогава под ръководството на проф. Богдан Филов и са продължили само три дни заради започналата Балканска война.

Регулярните проучвания на Кабиле се провеждат от 1972 година те са под ръководството Националния археологически институт и Института по тракология при БАН, катедра Археология при Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Регионален исторически музей – Ямбол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.