Римски канделабър с изображения на елени разкриха в Мисионис
3

Римски канделабър с изображения на елени разкриха в Мисионис

Подобни антични находки се търгуват за 15-17 000 долара на аукциони по света

Античният и средновековен град Мисионис край Търговище продължава да поднася изненади и след края на активните разкопки, които завършиха преди месец под ръководството на археолозите Николай Овчаров и Стефан Иванов. От реставрационните ателиета излизат стотици забележителни находки, открити през лятото и сега възстановили предишния си блясък.

Сред тях блести един много рядък паметник, който ще бъде гордост за експозицията на Търговищкия музей: огромен бронзов свещник, който в научната литература се нарича канделабър.

При разкопките той бе намерен на десетки парчета и след търпеливата работа на реставраторите бе напълно възстановен. Канделабърът е направен от бронз и е висок около половин метър. Представлява стълб във форма на антична колона, на чийто връх има диск. Там някога е поставяна красива лампа за масло, която археолозите се надяват да открият през следващия сезон.

Най-красива е долната част на свещника. Там са оформени три стилизирани глави на елени. Канделабърът стъпва на три крачета, които пък са излети като еленски копита. Цялото оформление и изработка насочва към високото ювелирно изкуство в Източната Римска империя или Византия от периода 5-6-и век, изтъква проф. Овчаров.

На световните аукциони римските бронзови канделабри поддържат много високи цени. Дори и в момента в къщи като „Сотби`с“, „Кристи`с“ и др., подобни на този от Мисионис екземпляри се продават на цени от 15-17 000 долара, отбелязва Николай Овчаров. Според него, намереният това лято канделабър вероятно е осветявал някоя от стаите на епископа на Мисионис, чиято резиденция бе разкрита напълно през миналата и тази година.

Канделабрите са огромни декоративни свещници, поддържали отгоре маслена лампа. Един от най-древните примери е бронзовият канделабър, направен от Калимах за Ерехтейона в Атина (храм, посветен на няколко богове), за да носи свещената лампа на богинята Минерва. В този случай е възможно лампата да се е намирала отгоре, както е в по-късните многобройни римски примери. Макар и да добива най-голям разцвет в епохата на Ренесанса, канделабърът получава развитие именно в Етрурия и Рим. През римската епоха това са масивни и представителни бронзови свещници. Именно в древен Рим се произвеждат високите и монументални канделабри, използвани в храмове и обществени сгради.

Канделабърът представлява висок стълб във форма на балюстра, профилирана колонка. На върха й, както стана дума, има диск за поставяне на бронзовата маслена лампа. Основата обикновено е своеобразен пиедестал от три крака на лъвове, грифони, кози копита на сатир, глави на делфини или на други животни. Това разположение на детайлите е наложено от обичайна практика за осигуряване на изкуствено осветление в основните стаи на римската вила, обяснява историкът. Канделабрите са били неразделна част от римския дом. Поставените най-отгоре маслени лампи могат да осигурят светлина за много по-голяма площ от дома. Като се има предвид тяхната неразделна роля в ежедневния живот, не е изненадващо, че са открити многобройни примери с различни форми и дизайни, продиктувани от предназначението им, както и от вкусовете на поръчителя. Особено много канделабри са намерени в развалините на Помпей и Херкуланум край Неапол.

Римските примери дават вдъхновение на италианските ренесансови художници, които създават превъзходни канделабри от скъпоценен метал за олтари, параклиси и катедрали. В този период формата на канделабъра става повсеместен любим декоративен мотив, използван в стенописите, архитектурните орнаменти, бордюрите на гоблени, витражите и мебелите.

Запазени римски канделабри се откриват доста рядко и представляват изключителна ценност за музеите. Такъв у нас е например прекрасният екземпляр от 1-ви век, съхраняван в Регионален исторически музей – Кърджали. Но канделабри се използват и през периода 4-6-и век след приемането на християнството. Такива прекрасни паметници са изобразени в стенописите на прочутата Силистренска гробница от 4-ти век.

Тазгодишната археологическа кампания в Мисионис край Търговище продължи три месеца, като бяха извадени на бял свят стотици квадратни метри от древния град и се появиха неизвестни сгради и улици от него.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.