Римляните на бунт срещу общината заради касапница на глигани

Римляните на бунт срещу общината заради касапница на глигани

Живеещите около Ватикана римляни се вдигнаха на бунт срещу общината заради убийството в петък вечерта от подчинени й полицаи на дива свиня-майка и нейните шест глиганчета. Протестът им бе подкрепен от еколозите и защитниците на животните не само във Вечния град, но и в цяла Италия.

А депутатката и президентка на Националната лига за защита на животните и природната среда Микаела Витория Брамбила обвини за глиганската касапница президента на областта Лацио Никола Дзингарети и кметицата на Рим Вирджиния Раджи. Просто защото тя била настояла свинята-майка и нейните малки да бъдат упоени и откарани в планините край Рим на разноски на нейната организация, но чиновниците им пратили полицаи да ги разстрелят.

Разбунилита духовете във Вечния град история с драматични измерения започва рано сутринта в четвъртък, когато дивите животни навлизат в намиращия се недалеч от папската държавица Ватикан парк „Марио Модерни“. Явно мама – глиганка и глиганчетата й са привлечени от хранителните отпадъци в боклукчийските кофи, напълнени до горе предишния ден с недоизядени кифли, сандвичи и сладки от играещите на местната детска площадка десетки малчугани. Най-вероятно „семейството“ е дошло от полята и горите в покрайнините на Рим, където популацията им е голяма, като е стигнало до парка по деретата, синорите и обширните зелени площи в западната част големия град. Както и да е, но животните въобще не са агресивни към хората, започват само да обръщат кошчетата с храна и да похапват яко, като скоро събират радваща им се публика от много деца и родители. Всички се надяват, че при падането на нощта косматата и сита „фамилия“ ще поеме обратно към покрайнините, но това не става, тъй като общинарите заключват порталите на „Марио Модерни“. А в петък сутрин идват няколко униформени полицаи, които привечер упояват животните с нарочни куршуми, но вместо да ги натоварят и закарат надалеко, както всички очакват, малко преди полунощ им стрелят на месо. После ги натоварват на камионетка с надпис „Материал за елеминиране първа категория – област Лацио“ и ги откарват в най-близката скотобойна.

Доколкото до обвиненията на защитниците на животните към общината, че шестте глигана са били претрепани в противоречие с нормативните актове за опазване на природната среда, местните началници ги посъветваха да се обърнат към Парламента, тъй като действащият в момента закон предвиждал физическо елиминиране на всякакви диви твари, оказали се на територията на населени места и в опасна близост с хора.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.