Римейкът на “Кажи си, Иване”

Римейкът на “Кажи си, Иване”

Оглушителна протестърска тишина настъпи след телевизионното разкритие на Стив Ханке, че е дал на президента Петър Стоянов куфарче с документи, уличаващи в корупция тогавашния премиер Иван Костов.

Иначе доста шумните им медии за втори път само за няколко дни са в шок. Причината - Държавният департамент на САЩ обяви неочаквано за тях съдия за корумпиран и му наложи забрана да посещава страната. Твърденията на Ханке със сигурност ще предизвикат интереса на прокуратурата.

Главният прокурор нареди да се разследват всички приватизационни сделки и ще обяви виновниците за криминалния преход, независимо от това, че е изтекла давността за съдебни действия. На дългогодишното замитане на следите от грабежа трябва да се сложи край. И виновниците трябва да получат морални присъди. А днешните подсъдни олигарси – заслужено ефективно наказание. Защото те самите са рожби на този преход и преки участници в него. Скандалното разкритие на Ханке е поредното доказателство за това, че има скрити мини. И че парите за приватизацията не са дошли просто ей така от въздуха, а от стотици офшорни фирми, които преди това са били заредени с пари от първичния червен грабеж и фалит на банки през 90-те години на миналия век.

Бившият преподавател по марксистка политикономия със сигурност е бил наясно с мащабността на далаверите. Но не само си е замълчал престъпно, но е улеснил създаването на олигархичната каста. Свидетели сме на римейк на някогашния водевил “Кажи си, Иване!” на Петър Стоянов. Сега той е продължен от Костов: “Нека Стоянов да каже” и Ханке го ненавиждал, защото казал, “че не той бил бащата на валутния борд”.

Ако има нещо емоционално, то е, че тези, които навремето повярваха в синята идея, едва ли са забравили как бяха излъгани. Бяха ограбени не само идейно, но и брутално - чрез бонове и лъжи, че ще станат собственици на предприятията, но в действителност по-късно хиляди бяха изхвърлени на улицата. Всъщност както се вижда маските рано или късно падат. И може да е пито, но все още не е платено. Не са случайни думите на Ханке, “че вълкът вече е в кошарата” и “че самата съдебна система е корумпирана”. А точно там са тези, които са разпънали чадър на подсъдните олигарси и са оставили “червено-синята” мъгла да шества безнаказано. Номерът “кажи си” и “той да каже” вече не върви. Има нужда от възмездие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.