Рим с централен археологически парк

Рим с централен археологически парк

От 29 юни жителите на Рим и милионите гости на Вечния град ще могат да кръстосват колкото си искат из неговата антична история с един единствен билет. Това ще стане възможно благодарение на заформения от местното кметство в съдружие с Министерството на паметниците на културата „Централен археологичен парк“. Той включва както отворените досега за посещение Римски форум, Колизеума и хълма на императорските дворци „Палатин“, така и новооткритите за визити имперски Форуми на Юлий Цезар, на Траян, на Нерва и др.

Обединената за посещения зона на археологически разкопки на практика обхваща централната част на Древния Рим. Тя е съставена от Колизеума, хълма „Палатин“ и построените между 46 г. преди Хиста и 113 г. от Новата ера форуми. Тоест това са площадите на които и около които е бил съсредоточен обществения, политическия, релиигиозния и икономическия живот на античния град. Първият от тях е Римския форум или мястото от което основаното от Ромул и Рем селище започва да се разраства, за да стане преди 2 хилядолетия най-величавата метрополия на света. Пръв към Римския „прикача“ свой си форум Юлий Цезар, следват Октавиан Август, Веспасиан и т.н. А последният е на император Траян, като там се извисява и днес прочутата каменна колона с инкустрираните по нея победи на римските легиони над коравите даки от територията на днешна Румъния. Любопитен е фактът, че през двайсетте години на миналия век фашикткия водач на Италия Бенито Мусолини руши нарочно единството на форумите. Ами прекарва през тях просторен булевард за военни паради, по който да манифестират завладелите африкански територии италиански войски и който нарича „Имперски форуми“...

Кметицата на Рим Виржиния Раджи обяви на пресконференция, че на 29 юни посещението на Централния археологичен парк ще бъде безплатно. От следващия ден обаче гратис в него ще влизат децата и юношите до 18 г., младежите между 18 и 25 г. ще плащат 2 евро, а възрастните – 16 евро. Според първата гражданка на италианската столица преброждането на всички обекти в парка ще може да се осъществява за 3 часа. Време, което за кметицата е напълно достатъчни човек да се потопи и изживее изцяло 3 хилядолетия история.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.