Рим повери дупките си на затворници

Рим повери дупките си на затворници

Общината на Рим повери на пандизчии запълването на многобройните дупки по улиците и площадите на италианската столица. Засега става дума за трийсетима души с леки присъди и с ниска обществена опасност от най-големия затвор на Вечния град – „Ребибия“. Все пак по време на работа издокараните в специални оранжево-сини униформи пътни работници ще бъдат държани под око от въоръжени служители на полицията за охрана на местата за лишаване от свобода.

Преди да се заемат с решаването на един от най-болните проблеми на Рим – дупките и пропаданията по улиците напоследък причиняват редовно пътно-транспортни произшествия за съжаление и с жертви – затворниците са изкарали специален курс. Обучението е било организирано от управата на стопанисващата националните автомагистрали компания и при завършването му курсантите в раирани пижами са получили дипломи за „асфалтаджии“. Изглежда са се учили добре, защото медиите в Рим дадоха много висока оценка на резултатите от изпълнението вчера на първата им възложена задача – ремонта на намираща се в източните покрайнини на града улица. Като „клиентите“ на „Ребибия“ не само са запълнили и пригладили перфектно дупките по нея, но са подновили хоризонталната маркировка, почистили са отводнителите шахти и т.н.

Във възторг от стореното вчера от „асфалтаджиите“ в оранжево-сини униформи бе кметицата на Рим Вирджиния Раджи. Тя подчерта пред журналисти, че затворниците не само правят нещо много полезно за подопечния й град, но учат и практикуват занаят, който може да им бъде полезен, когато излязат на свобода. Служители от общината пък посочиха пред медиите, че договорът, сключен с управата на местата за лишаване от свобода, анулира един от търговете за обществени поръчки с висок „корупционен заряд“. А член на управата на автомагистралите посочи, че ако „експериментът“ се окаже успешен, то поддържането на високо скоростните пътища в страната може скоро да бъде поверено също на пандизчии.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.