0

И зложба „Превъплътителката Адриана Будевска“ ще представи в арт средището "Къщата на София" Регионалният исторически музей в Добрич. Събитието е посветено на Международния ден на театъра 27 март, а официалното откриване на изложбата ще бъде на 2 април в 19.00 часа.

Изложба „Превъплътителката Адриана Будевска“ ще представи в арт средището "Къщата на София" Регионалният исторически музей в Добрич. Събитието е посветено на Международния ден на театъра 27 март, а официалното откриване на изложбата ще бъде на 2 април в 19.00 часа.

С името на Адриана Будевска свързваме зараждането и утвърждаването на професионалния театър у нас в началото на ХХ век. Заедно с бележитите си колеги Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Христо Ганчев, Гено Киров, Маня Икономова, Васил Кирков, Вера Игнатова и други, Будевска отдава младост, сили и талант за създаване на драматичното изкуство в България.

Изложбата е посветена на 140 години от рождението на знаменитата актриса, като основният акцент е поставен върху седем знакови роли из многобройните превъплъщения на Будевска:  Дездемона от „Отело“ на Шекспир, Мария Магдалина от „Юда“ на Константин Мутафов, Акулина от „Силата на мрака“ на Толстой, Амалия фон Еделрайх от „Разбойници“ на Шилер, Рада от „Под игото“ на Вазов, Елени от „Боян Магесникът“ на Кирил Христов и Далила от „Самсон и Далила“ на Владимир Мусаков.

Може би най-точно Кръстьо Сарафов пресъздава актьорското майсторство на Будевска: „Който не е виждал Адриана Будевска на сцената, мъчно би могъл да си представи какво очарование излъчваше нейната артистична игра, какви вълшебни мрежи изплиташе за сърцата на зрителите нейният прекрасен глас.“

„Щастливи сме, че поканата от "къщата с тополите" - последния дом на Будевска, завърна стопанката в своя дом в самия Ден на театъра, когато тя ще посреща специални гости, а самото откриване на 2 април е символичната връзка със 140-годишнината от обявяването на София за столица (на 3 април)“, посочват от Историческия музей в Добрич.