Рибари събраха над 7 тона пластмаса и мрежи, плаващи в Черно море

Рибари събраха над 7 тона пластмаса и мрежи, плаващи в Черно море

Над 7 тона свободно плаващи в Черно море рибарски мрежи и други отпадъци като пластмаса и метали са събрани и извадени на брега от екипажите на корабите на варненското риболовно сдружение „Черноморски изгрев”.

Това става в рамките на дългосрочния проект „Най-ценния улов“ по инициатива на компанията за устойчиви рибни продукти „Черноморски улов“ в партньорство със сдружението, съобщават организаторите на инициативата.

Общата дължина на събраните мрежи се изчислява на близо 50 км, което е разстоянието от нос Емине до Варна – част от покритата територия по време на инициативата. Кампанията „Най-ценния улов“ започна в Деня на Черно море (31 октомври 2020 г.) В продължение на повече от 6 месеца 25 кораба от риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ събираха отпадъците в Черно море, за да бъдат извадени на брега и подготвени за повторна употреба.

 Проектът има за цел ограничаване на щетите от призрачния риболов в Черно море, както и да хвърли светлина върху проблема. Крайната цел е опазването на Черноморската фауна, а извадените от морето мрежи да бъдат рециклирани и повторно въведени в създаване на нов продукт, като процент от всички приходи на „Черноморски улов“ се отделят за финансиране и развитие на каузата.

Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Черно море не прави изключение.. Изгубени или изоставени риболовни мрежи продължават да се носят свободно във водата и улавят в смъртоносна хватка риби и морски бозайници.

По данни на Института по Океанология към Истанбулския университет, ежегодно в Черно Море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ над 100 кв. км., а реалният обем и последици за екосистемите в Черно море имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Ето защо, проектът „Най-ценния улов“ ще спомогне и за по-ясното дефиниране на мащабите и въздействието на проблема. „За нас този проект е въпрос на чест, но и инвестиция в бъдещето. Рибарите сме тези, които най-много пазим морето. За нас то е дом, ние милеем и се грижим за дома си“, коментира председателят на рибарското сдружение „Черноморски Изгрев“, Емил Милев-Лаврака.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.