Рибари от пазарджишко искат да се разреши нощният риболов на още 4 язовира в Пазарджишко – „Батак“, „Голям Беглик“, Малък Беглик“ и „Доспат“. Това пише в писмо до шефа на местната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Стоян Любомиров. Идеята е да пазят водните съоръжения от бракониери.

„Считаме, че разрешаването на нощния риболов, освен възможност за по-пълноценно практикуване на хобито за хиляди риболовци, ще има ефект на изключителна превенция срещу поставянето на мрежи и ще спомогне за опазването на видовото разнообразие в съответните язовири“, посочва се в текста, подписан от председателите на ловно-рибарските сдружения в Пазарджик, Велинград, Батак, Септември и Пещера.

С промените на Закона за рибарство и аквакултури в края на миналата година ни се даде възможност да практикуване на любимото си хоби и през тъмната част на денонощието във водоеми, които се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на ИАРА, припомнят още инициаторите, които се надяват четирите водоема да бъдат включени в списъка на разрешените.

Пазарджишките риболовци имат изпробвана практика в тази насока, която е дала добри резултати-на водоема край с.Звъничево, който се стопанисва и зарибява от ловно-рибарското дружество “ Сокол 1893“. От няколко години се практикува нощният риболов и няма констатирани бракониерски набези.

Местните рибари имат  предложение през тъмната част от денонощието да се забрани риболова с лодки, т.е. да е разрешено само хвърлянето на въдици от брега. В Ловно-рибарското сдружение в Пазарджик членуват над 950 рибари, които много добре си сътрудничат и помагат на инспекторите в местното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 

 

По темата: риболов
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отрицателна е пробата за коронавирус на 32-годишния велинградчанин

Резултатът на хоспитализирания вчера 32-годишен велинградчанин в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ - Пазарджик болен със съмнение за коронавирус COVID-19, е отрицателен, съобщиха от РЗИ - Пазарджик.

Кмет не даде да се бутне антифашистки паметник

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов се обяви категорично против предложението на общински съветник да се премахне паметника на антифашиста Петър Абаджиев от градинката до старата автогара. „ Вече е време да гледаме напред и да не поставяме нови разделителни линии между хората. Време е някои грешки да се простят, други да се забравят, за да можем да продължим.“

Община Велинград си иска обратно недостроения Културен дом

Община Велинград стартира процедурата за отчуждаване на Културния дом чрез разрешение от Общински съвет за водене на преговори за връщане от собственика на имота - акционерното дружество “Карат-С”. Дружеството е собственик не само на сградата, но и на целия поземлен парцел. Това съобщиха от кметската администрация в курортния град.