Рибари от пазарджишко искат нощен риболов, за да пазят язовирите

Рибари от пазарджишко искат нощен риболов, за да пазят язовирите

Рибари от пазарджишко искат да се разреши нощният риболов на още 4 язовира в Пазарджишко – „Батак“, „Голям Беглик“, Малък Беглик“ и „Доспат“. Това пише в писмо до шефа на местната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Стоян Любомиров. Идеята е да пазят водните съоръжения от бракониери.

„Считаме, че разрешаването на нощния риболов, освен възможност за по-пълноценно практикуване на хобито за хиляди риболовци, ще има ефект на изключителна превенция срещу поставянето на мрежи и ще спомогне за опазването на видовото разнообразие в съответните язовири“, посочва се в текста, подписан от председателите на ловно-рибарските сдружения в Пазарджик, Велинград, Батак, Септември и Пещера.

С промените на Закона за рибарство и аквакултури в края на миналата година ни се даде възможност да практикуване на любимото си хоби и през тъмната част на денонощието във водоеми, които се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на ИАРА, припомнят още инициаторите, които се надяват четирите водоема да бъдат включени в списъка на разрешените.

Пазарджишките риболовци имат изпробвана практика в тази насока, която е дала добри резултати-на водоема край с.Звъничево, който се стопанисва и зарибява от ловно-рибарското дружество “ Сокол 1893“. От няколко години се практикува нощният риболов и няма констатирани бракониерски набези.

Местните рибари имат  предложение през тъмната част от денонощието да се забрани риболова с лодки, т.е. да е разрешено само хвърлянето на въдици от брега. В Ловно-рибарското сдружение в Пазарджик членуват над 950 рибари, които много добре си сътрудничат и помагат на инспекторите в местното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.