Резултатите от НВО изядоха 13-тата заплата на училищни директори в Шуменско
4

Резултатите от НВО изядоха 13-тата заплата на училищни директори в Шуменско

Директори на училища в Шуменска област няма да получат 13-та заплата за 2019 година заради ниски резултати от Националното външно оценяване след VII клас. За това съобщи директорът на ОУ „Панайот Волов“ в с. Живково Драгомир Янков, който е получил писмо със забрана за допълнително еднократно възнаграждение от шефката на РУО на МОН Светлана Милева.

Още на 10 декември Янков направил, както е по регламент, мотивирано искане за изплащане на еднократно допълнително възнаграждение в края на годината, т. н. 13-та заплата. При наличие на средства директорите отпускат такава заплата на учителите, но за самите директори трябва да има мотивирано искане от тях. В предишни години размерът на 13-тата заплата варираше от сума, с коефициент 1.4 до 2 от учителското възнаграждение, т.е. ако учителите са взели средно 500 лева, то директорът взимаше между 700 и 1000. През тази година системата била променена и коефициентът вече е от нула до 2, а умноженото по нула и децата в началното училище знаят, че е равно на нула.

С писмо, изведено на 16 декември и връчено в последния ден преди ваканцията шефката на РУО информирала Янков, че не се разрешава изплащането на предложените допълнителни трудови възнаграждения поради показани ниски резултати от учениците при проведеното национално външно оценяване през учебната 2018 – 2019 година.

Последва гневна реакция на Драгомир Янков. „Началникът на РУО-Шумен Светлана Милева и началничката на отдел Албена Тодоринова унизиха директори на училища като им изпратиха писма с твърдения, че учениците им имат слаби резултати на външно оценяване. На училището в с. Живково също изпратиха такова писмо с подобни неверни твърдения. Унизиха персонала на училището и децата, които учат там. Резултатите на учениците ни са 13-то място по български език и литература в областта 3-то място по математика.“ – написа във фейсбук Янков. „Надеждата на Милева и Тодоринова е, че подобни „писма“ много трудно могат да се обжалват в съда. Разпратиха ги в последния възможен момент, от днес до 06.01.2020 година училищата са във ваканция.“ – казва още директорът.

Опитите на „Монитор“ да се свърже със Светлана Милева за коментар останаха без резултат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.