Резерватите „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“ на Витоша с приети планове

Резерватите „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“ на Витоша с приети планове

Плановете за управление на резерватите „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“ в границата на Природен парк „Витоша“са утвърдени със заповеди на министъра на околната среда и водите Асен Личев, съобщи екоминистерството.

Двата документа са разработени в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резервати и поддържани резервати – изключителна държавна собственост, в териториалния обхват на РИОСВ-София“, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

Резерват „Бистришко бранище“ с площ 1061,6 ха. Обявен е за резерват през 1934 г.а с постановление на министерския съвет от 27 октомври 1934 ., когато части от Витоша са обявени за защитена територия. Целта на създаването му е запазването непроменена на растителността, която е типична за планината – вековни смърчови гори, храстова растителност и тревни площи. През 1977 г. резерватът влиза в програмата на ЮНЕСКО – „Човек и биосфера“ и е обявен за биосферен резерват.

„Торфено бранище“ се простира на 785,44 ха. Обявен е за резерват с обща площ 785,3 хектара със Заповед No.16362 на Министерството на народното стопанство от 01.10.1935 година. Първоначално той е заемал много по-малка площ (около 144,1 хектара, колкото е и площта на Горното блато), но тази територия е увеличена на близо 785,3 хектара през 1980 г.

Предстои обнародването на двата плана за управление в Държавен вестник, след което те ще бъдат публикувани на страницата на Министерството на околната среда и водите. Според документи, публикувани от МОСВ, двата плана предвиждат подобряване на охранителните дейности с цел ограничаване на бракониерството и брането на билки и защитени растения, наблюдение на значими видове и местообитания, поддържане на система за мониторинг и база данни, издаване на сборници и брошури за биоразнообразието в двата резервата. Ще бъдат изработени схеми на табелите в двете защитени територии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.