Революционно: Меркел иска промяна в договорите на ЕС

Революционно: Меркел иска промяна в договорите на ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е отворена да се направят промени в Договорите на ЕС, особено в сферата на здравната политика. Тя призова блока да открие начини да направи външната политика на Общността по-ефективна, информира "Политико".

"Вярвам, че Европа се нуждае от повече компетенции в сферата на здравето. Това вероятно също ще изисква промени в договорите", каза Меркел на събитие, организирано от Европейската народна партия, на което се обсъждат реформите на ЕС, които могат да излязат като част от Конференцията за бъдещето на Европа.
"Винаги съм била отворена за промени в договорите, ако правят смисъл", продължи германският политик и добави: "Това не е самоцел. И вие също може да направите много неща с координирана политика, на междуправителствено ниво, но със сигурност прави смисъл също да има европейски компетенции при определени ситуации, особено пандемии".
Меркел подчерта, че Световната здравна организация (СЗО) е заявила пред ЕС, че не трябва да се възприема само като единен пазар в икономическо отношение, но също и когато стане въпрос за здравна политика.
Според нея винаги трябва да има единен европейски подход за блокади, затваряния и други мерки.
И заради това мисля, че е правилно, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се нуждаем от здравна политика, която е по-тясно координирана - най-малко при такава здравна опасност на регионално ниво, на междуправителствено или европейско ниво, продължи Меркел.
Канцлерът също повтори предишни призиви за реформиране на Договорите на ЕС в сферата на конкуренцията, за да се улесни създаването на така наречените "европейски шампиони", които могат да се конкурират с Китай или САЩ.
Тя е на мнение, че ЕС може също да се реформира по такъв начин, че да взема решения за определени политики, за да стане процесът по-ефективен, такива като промяна на прага за одобрение от единодушие към квалифицирано мнозинство.
Тя посочи конкретно външната политика и данъчното законодателство.
По отношение на външната политика , Меркел заяви, че е отправила предложения за Европейски съвет за сигурност, който ще се ръководи ротационно от държавите членки и който винаги може да действа по-бързо на ад хок база и единодушието може да бъде изоставено при определени въпроси. Но според нея това трябва да бъде пропорционално.
Докато Меркел похвали подхода на ЕС в сферата на климата, тя отправи критика, че не дават добър пример с ваксинната дипломация.
"Когато видиш някои държави членки да използват китайски или руски ваксини без одобрението на Европейската агенция по лекарствата, мисля, че това не е толкова добре", каза тя, като има предвид държави като Унгария, които одобриха ваксини от Пекин и Москва без одобрението на ЕС.
"Ако не говорим с един глас, ние няма да можем да говорим високо. Това не е начинът, по който Европа постига сила", предупреди канцлерът.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.