0

К учетата лабрадор ретривър за поредна 29-а година оглавиха класацията на любимите породи на американците, предаде Асошиейтед прес.

Кучетата лабрадор ретривър за поредна 29-а година оглавиха класацията на любимите породи на американците, предаде Асошиейтед прес.

В десетката попаднаха също немската овчарка, златистият ретривър, френският булдог, булдогът, пуделът, бигълът, ротвайлерът, германският късокосмест пойнтер, и за пръв път и уелското корги пембрук. Класацията беше изготвена от Американския киноложки клуб и отразява популярността та 589 686 породисти кучета. Тя обхваща 193 породи, признати от местните кинолози. В тях не са включени някои "дизайнерски" експерименти като опитите за кръстоска между лабрадор и пудел, корги и дакел и др., предава БТА.
В подреждането са изключени и около 77 милиона кучета мелези, които съставляват мнозинството от шаровците, отглеждани в американските домакинства.


Експертите посочват, че пробивът на уелското корги пембрук в първата десетка на класацията се дължи на популяризирането на породата от страна на кралицата на Великобритания Елизабет Втора, която е голям фен на тези добри и общителни кучета.