Ресторантьори ще уреждат изцяло онлайн музикалните права

Ресторантьори ще уреждат изцяло онлайн музикалните права

Системата може да заработи най-рано до три години, информират от „Музикаутор“

Заплащането на правата за музика в търговски обекти да може да се урежда изцяло онлайн. Това е целта на един от новите проекти на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. "Имаме готовност от гледна точка на технологията. Изчакваме нещата да се изяснят юридически“, обясни пред „Монитор“ Момчил Даскалов, директор на отдел „Лицензиране и публично изпълнение“ към организацията.

„Сега сме задължени да изпращаме договорите на хартия. С необходимите промени това може да се случва единствено онлайн и така процесът ще се улесни значително. Според наши прогнози системата може да заработи най-рано до три години“, уточни изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров.

Към момента собствениците на ресторанти, хотели, фризьорски салони и т.н. подават електронна заявка към „Музикаутор“ и „Профон“ (представляваща носителите на сродни права в музиката) в портала Music-Pro. Схемата „лиценз на едно гише“ се очаква да продължи да функционира и след постигането на целта за онлайн уреждане на правата.

„В края на този месец ще бъде готов и проектът за софтуер за разпределение. Работим по него от няколко години. Чрез този софтуер не само ще се оптимизира процесът на разпределяне, ще се съкрати администрацията, а възнагражденията на авторите ще могат да бъдат изплащани на по-малък период от време – два пъти вместо веднъж годишно например. Освен това авторите ще имат достъп до отчети за това в кои медии, в какъв времеви диапазон се пускат техните произведения“, обясни още Димитров.

Междувременно „Музикаутор“ изгражда мрежа от свои представители в няколко града, сред които Варна, София, Бургас и др.

Тяхната задача се заключава в това да правят проверки от името на организацията, да информират собственика на заведението, ако то е с неуредени права, за задълженията, които има той, когато излъчва музика, и да сътрудничи в процеса на изготвянето на тарифата. Важно е да се знае, че тези агенти не могат да сключат самия договор

 

предупреждава шефът на организацията за колективно управление на авторските права в музиката.

От началото на годината досега „Музикаутор“ отчита 20% ръст в броя на заведенията, уредили правата за песните, които звучат на територията им, в сравнение с първото полугодие на миналата година.

Това, разбира се, се дължи и на промените в Закона за авторското право и сродните му права, според които проверки на терен ще се правят и от общински инспектори. Досега с това се занимаваха 5-има представители на Министерството на културата. Това означава, че контролът се затяга

категоричен е Момчил Даскалов. Промените в закона бяха обнародвани този март, като инспекторите от местната управа ще започнат проверките в началото на следващата година. Дотогава те ще преминат през обучение от страна на „Музикаутор“ и „Профон“. „Съществуваше притеснение, че ще е необходим по-голям ресурс на общините вследствие на тази промяна. Това реално не е така, тъй като въпросните инспектори ще изискват един документ в повече от обикновено – този за уредените права с двете организации. За разлика от проверките, правени от Министерството на културата, те няма да следят какъв репертоар звучи“, разясни Димитров. Санкциите, които ще налагат общините, са в размер от 1000 до 10 000 лв., глобите на МК са двойно по-големи.

Към настояща дата много малка част от сектора на търговските обекти у нас са уредили правата за музиката, като процентът гравитира около 15. За последната година „Музикаутор“ е завело 31 дела срещу некоректни ползватели. Средният размер на обезщетението, което организацията получава при успех в съда, е между 10 и 15 хиляди лева. „Това далеч не е много на фона на вложения ресурс във воденето на делата“, обясняват от сдружението.

Сред идеите, върху които то работи, е и включването на договора за уредени права към останалите документи, които заведенията подават за категоризацията. „Това може да се осъществи с промяна в общинската наредба. По този начин залагаме основно на превенцията като основен метод за справяне с проблема с неуредените права“, казват още Димитров и Даскалов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.