Ресторантьори настояват за 50 % по-ниски наеми за общинските обекти

Ресторантьори настояват за 50 % по-ниски наеми за общинските обекти

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изпратиха писмо с искания до Националното сдружение на общините в България, гласи пост в социалните мрежи. 

Ето какво пишат те:

"Ресторантьорският и развлекателният бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти - основната функция на частния бизнес."
Във връзка с потенциалното отваряне на заведенията на 01.03.2021 г. при намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от страна на клиентите, браншовиците апелират за предприемането на пет стъпки, а именно : 

  • До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
  • Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
  • Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
  • Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
  • Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Следва те да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията относни рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.