0

И спанско синьо сирене Cabrales влезе в „Гинес” като най-скъпото в света.

Испанско синьо сирене Cabrales влезе в „Гинес” като най-скъпото в света.

2,4 кг от деликатеса бяха продадени на търг на зашеметяващата цена от 20 500 евро.
Това е  най-скъпото сирене, купено на търг и това се случва за втора поредна година. Досега 20 500 € никога не са били платени за 2,4 кг сирене (10 250 €/кг). За буцата ожесточено наддаваха петнадесет елитни ресторанта по света.
Парчето от 2,4 кг бе закупено на публичен търг от испанския ресторант Llagar de Colloto за 20 500 €. Постигнатата цена е много повече от 14 300 €, платени от същото това заведение миналата година.
Търг
Търгът започна от 2000 €  със стъпка от 200 евро, за да достигне новият умопомрачаващ рекорд. Петнадесет заведения от Австрия, Испания и ОАЕ участваха в наддаването. 


Cabrales е синьо сирене, което традиционно се прави от фермери в Астурия, Испания. То се произвежда от чисто, непастьоризирано краве мляко или по традиционна рецепта от козе и овче мляко, които му придават по-наситен вкус. При всички положения млякото за направата на това сирене трябва да идва само от стада, отглеждани в определена местност в Астурия, в планините Пикос де Европа. Специалитът зрее само в естествените пещери във варовиковите скали в местността, където има идеални условия за формиране на плесен – 90% влажност и температура между 7 и 13 градуса.
Подобно на Рокфор и Горгонзола това синьо сирене е със защитено наименование за произход по европейското законодателство.