Реставрират символа на Дупница – Часовниковата кула

Реставрират символа на Дупница – Часовниковата кула

Кметът Чимев: Това е знак от съдбата, днес отбелязваме Освобождението на града

Навръх 14 януари - Освобождението на Дупница от османско робство, кметът на общината инж. Методи Чимев подписа договора за ремонт и реставрация на символа на града - Часовниковата кула.

"Това е някакъв знак от съдбата. Точно на днешния ден. Този договор го чакахме повече от година и радостното е, че вече е факт. Символът на града ще бъде реставриран и часовниковите стрелки ще продължат да показват часа на нас и на поколенията след нас и отново ще чуваме заглъхналия звън на историята", лаконичен бе инж. Чимев.

Община Дупница е водещ партньор по проекта за финансиране по Трансграничната програма България-Северна Македония с Община крива Паланка. Проектното предложение бе входирано преди близо 3 години, но заради епидемията развитието се забави. Общата сума на проекта за двете общини е на стойност 459 435,02 евро.

Предвижда се часовниковият механизъм да бъде заменен с нов, а старият механизъм да се запази в самата кула като музеен експонат. Освен това са заложени и дейности за привеждане на кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града. Предвижда се монтиране на няколко монокъла, чрез които да се разглежда районът, както и ремонт на външната компрометирана фасада. Кулата ще бъде укрепена и възстановена и отвътре, както ще бъдат подменени и компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални. Община Дупница е съгласувала всички предвидени дейности с Министерство на културата и НИНКН. Самият район около Часовниковата кула също ще бъде облагороден, ще бъдат изградени алеи и подстъпи за свободен достъп.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.