Дълговете на вероизповеданията ще бъдат разсрочвани до 10 години. Тази промяна в новия проектозакон за вероизповеданията решиха депутатите от ресорната комисия в парламента по време на второ четене.

Натрупаните към 31 декември м. г. няма да бъдат опрощавани от държавата, какъвто текст беше залегнал първоначално. Това предложение беше направено от ПГ на ГЕРБ между двете четения. Депутатите приеха те да се плащат разсрочено само, ако вероизповеданието – длъжник може да обезпечи главницата със стойност на имущество, което не е по-малко от нея. Освен това, на принудително събиране няма да подлежат не само храмовете и молитвените домове, както бе зеаписано в първия вариант на проекта, но и манастирите.

Държавна субсидия вече ще се предоставя не само на българските църковни общини в чужбина, но и на Българската правосавна църква – Българска патриаршия и Главното мюфтийство. Със средства ще се покриват възнагражденията на сквещенослужителите и служителите на култа. Заплатите им не бива да надвишават средните в наетите в икономическа дейност „Образование“, според класификатора на професиите. В хода на обсъжданията бе посочено, че това не означава, че религиозните общности не могат да добавят върху възнаграждението от своите приходи. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Най-много се жалят в София, Варна, Пловдив и Търново

7 млн. лв. глоби за теч на ЕГН-та през 2019 г.

Най-много се жалят в София, Варна, Пловдив и Търново

Санкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията за защита на личните данни през 2019 г., става ясно от техен отговор до „Монитор“.