Дълговете на вероизповеданията ще бъдат разсрочвани до 10 години. Тази промяна в новия проектозакон за вероизповеданията решиха депутатите от ресорната комисия в парламента по време на второ четене.

Натрупаните към 31 декември м. г. няма да бъдат опрощавани от държавата, какъвто текст беше залегнал първоначално. Това предложение беше направено от ПГ на ГЕРБ между двете четения. Депутатите приеха те да се плащат разсрочено само, ако вероизповеданието – длъжник може да обезпечи главницата със стойност на имущество, което не е по-малко от нея. Освен това, на принудително събиране няма да подлежат не само храмовете и молитвените домове, както бе зеаписано в първия вариант на проекта, но и манастирите.

Държавна субсидия вече ще се предоставя не само на българските църковни общини в чужбина, но и на Българската правосавна църква – Българска патриаршия и Главното мюфтийство. Със средства ще се покриват възнагражденията на сквещенослужителите и служителите на култа. Заплатите им не бива да надвишават средните в наетите в икономическа дейност „Образование“, според класификатора на професиите. В хода на обсъжданията бе посочено, че това не означава, че религиозните общности не могат да добавят върху възнаграждението от своите приходи. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Намериха останки на строител от антична Августа Траяна

На скелет с поставен до него изработен от бронз пергел (ползван в античността от строители и дърводелци) се натъкна археологът от РИМ – Стара Загора Атанас Атанасов при спасителни разкопки в центъра на Града на липите.

БАБХ крие качеството на храните в школските трапезарии

Будките край школата пребориха столовете

БАБХ крие качеството на храните в школските трапезарии

Слабият интерес от страна на учениците във Варна става причина за закриване на столове, а липсата на помещения в Пловдив и Русе затруднява храненето на учениците и ги принуждава да ядат в стаите пакетирани храни. Това показа проверка на „Монитор“.  

Ремонтират мантинелите на АМ „Тракия“

До 17 часа движението в участъците от км 21 до км 23 и от км 30 до км 32 на АМ „Тракия“ към София ще бъде в активната лента. Причината са ремонтни дейности на мантинелите, съобщиха от АПИ.