Ресорната комисия гледа промените в енергийния закон на второ четене (ОБНОВЕНА)

Ресорната комисия гледа промените в енергийния закон на второ четене (ОБНОВЕНА)

С тях се урежда и връщането на пари на абонатите за газ и парно

Ресорната комисия в Народното събрание ще разгледа на второ четене промените в Закона за енергетиката. Първото четене на промените в закона минаха на в пленарна зала на 3 април. С измененията се регламентира механизмът за възстановяване на суми по договори, сключени между “Булгаргаз” ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти.

Няколко часа, след като парламентарната енергийна комисия одобри промените в Закона за енергетиката, работодателите в лицето на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), поискаха оставката на министър Теменужка Петкова с мотива, че „ще се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят”.

Според Петкова обаче парите вече са по сметките на „Булгаргаз“, а от своя страна


държавното дружество има пълна картина на колко клиенти трябва да възстанови сумите.

Единствено се чака приемането на промените в Закона за енергетиката.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов обясни за „Монитор“, че на второ четене промените няма да са съществени. „Има предложен вариант за редакция на текста за балансиращия пазар. С него се дава възможност на КЕВР да определи каква да е цената на балансиращата енергия“, уточни той.

Относно връщането на парите, заради поевтиняването на природния газ със задна дата от 5 август миналата година и исканията на бизнеса за още пари, депутатът от ГЕРБ поясни, че няма промяна. „На бизнеса също се връщат пари, но от 5 август 2019 г. до 1 януари тази година. Те са са вземали газ от обществен доставчик и ще си вземат парите. За след 1 януари министерството на енергетиката готви


пътна карта, на чиято база да се осъществи това връщане.


Със закон обаче това няма как да стане“, смята той.

Във връзка с връщането на парите на абонатите с парно Николов обясни, че с промените в закона се изисква потребителите топлофикациите да уведомят потребителите си колко е дългът им като доставчици на услугата и за периода след 5 август, когато топлоенергията е била произвеждана с по-евтин природен газ. „Казусите са много, включително и за длъжници на топлофикация със заведени дела и не е едностранен. За редовните клиенти, след като бъдат известени, със следващата, независимо дали тя е изравнителна или не е изравнителна, трябва да приспадне надвзетата сума на 100%, но ако не може, то тогава това става докато се стигне до нула.


Хората ще знаят колко имат да им връщат“,


добави председателят на енергийната парламентарна комисия. По думите му, на практика след този отоплителен сезон всички редовни платци на топлофикациите ще има да вземат пари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.