Решетки за непълнолетните роми, убили минувач в Асеновград за 3 лева

Решетки за непълнолетните роми, убили минувач в Асеновград за 3 лева

15-годишният Исмаил Асан и с две години по-големият от него Митко Асенов остават зад решетките, реши апелативният съд в Пловдив. Първият е обвинен в убийството на минувача Хайретин Юмер на48 години, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, а така също и за грабеж. Митко има обвинение за грабежа на борсетата с документи на минувача и телефона му.

И двамата поискаха от съда да ги пусне на свобода с мотива, че нямат 18 години и няма да се укрият, но председателят на съдебния състав Милена Рангелова бе категорична: „Извършеното престъпление е колосално тежко и предпоставката за една завишена степен на опасност на Асан е изключително реална. Реално е той да извърши и друго престъпление”.

„Те първо ме набиха тримата, а след това аз отидох до човека и го ударих. Той падна, ударил се в камък и умря. Аз не искаше да умре, ама умря. Два пъти го ударих, падна и умря”, се оправда в съда Исмаил. Според свидетели по делото обаче 15-годишният наистина първо е ударил с юмрук в носа минувача. Той е паднал на земята, давейки се в собствената си кръв. Исмаил му взел борсетата с документи и телефона „Нокия”, давайки ги на Митко. Двамата пребъркали падналия мъж и в джобовете му открили само 3 лева. Взели ги и отишли с тях да си купят алкохол. 15 минути по-късно 15-годишният се върнал при жертвата си, решен да я доубие. Започнал да скача с боси крака по главата на Хайретин, след което, за да е сигурен, че непознатият е мъртъв, го удушил. Според аутопсията решаващо за настъпването на смъртта не е продължителното време, през което кръвта от счупения нос се е стичала и е аспирирана от белите дробове. Смъртта на минувача е настъпила от счупената му подезична кост и хрущял, което сочи удушаване. „Беден съм. Нищо не желая от съда, искам да ме пуснат”, се молеше обвиненият в убийството с грабеж Исмаил. По-големият Митко се оправдаваше, че продължава да учи в индивидуална форма на обучение и че работел по строежите, за да купува храна за вкъщи. Според съдебния състав обаче той нищо не е направил, за да спре Исмаил и само е стоял отстрани и е гледал как приятелчето му доубива минувача.

Определението на апелативния съд е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.